Vezi VIDEO
Sindicalistii maramureseni solicita o analiza mai riguroasa in privinta incadrarii persoanelor cu dizabilitati intr-un anumit grad de handicap. Liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu, sustine ca in judet exista bolnavi de cancer sau persoane cu paralizii care nu au fost incluse in gradul intai cu insotitor, cum impune legea in cazul afectiunilor grave. Reprezentantii sindicatelor cer, totodata, modificarea legislatiei in cazul controalelor periodice, astfel incat bolnavii cronic sa nu mai fie obligati sa se prezinte repetat in fata comisiilor, pentru aceeasi afectiune.
In cazul persoanelor cu dizabilitati grave din Maramures, care au fost incadrate intr-un grad mai mic al bolii, sindicalistii au aratat ca e nevoie de mai multa atentie din partea membrilor comisiilor de handicap la intocmirea dosarelor.
„Clasificarea diagnosticelor care intra in fiecare grad de handicap trebuie sa o analizam mai bine, pentru ca nu trebuie sa scoatem diagnostice grave din gradul unu. Si aici putem spune: AVC-uri cu paralizii, cancer, nevazatori sub o forma sau alta, care au neaparat nevoie de asistent personal”, a declarat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.
Disfunctionalitatile sunt recunoscute si de reprezentantii Consiliului Judetean Maramures (CJ), institutie in subordinea careia functioneaza comisia pentru persoanele cu handicap. Acestia spun insa ca uneori sunt probleme din cauza unor prevederi neclare din legislatie si ca, din aceasta cauza, au existat inclusiv procese in instanta, care au dat in final dreptate unor maramureseni cu dizabilitati.
„Sunt defectiuni, le recunoastem. Sunt de ordinul a 20-30 litigii care s-au nascut intre persoanele cu handicap si aceasta comisie cu privire la incadrare. De regula au castigat persoanele cu handicap. S-a dovedit ca la comisie a fost problema. Se va analiza ce se intampla la acea comisie si ce masuri trebuie luate”, a declarat secretarul CJ Maramures, Dumitru Dumuta.
Liderii de sindicat au subliniat legislatia ar trebui modificata si in privinta modului in care se fac controalele periodice. Florin Hossu a cerut ca persoanele cu handicap grav sa nu mai fie nevoite sa vina de acasa la comisie, ci membrii acesteia sa se deplaseze chiar la domiciliul bolnavilor pentru verificari.
In evidentele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures sunt inregistrate, la ora actuala, peste 17.000 de adulti cu handicap, dar si peste 1.700 de copii cu dizabilitati.
Sursa: Camelia Tocaci