![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Numarul mare de cetateni fara simt civic care distrug spatiile de joaca pentru copii din Baia Mare da de lucru autoritatilor locale. Mobilierul deteriorat din parcurile destinate micutilor a devenit obiectul distractiei vandalilor din urbe. Nu de putine ori, toboganele, garduletele sau leaganele au avut nevoie de reparatii sau inlocuiri.
Baimarenii sunt nemultumiti. De data aceasta, nu de calitatea drumurilor, ci starea spatiilor de joaca pentru copii. Acestea sunt distruse de catre baimarenii fara simt civic, care arunca gunoaiele intre tobogane, rup gardurile de protectie ori inscriptioneaza cuvinte triviale pe mobilierul din parcuri.
“Eu i-as bate pe tinerii care fac de aieste. Pe langa ca rup gardu’ si puietii, fac deranj si strica jucareiele aieste. Da’ primaria-i de vina, ca ar trebui sa puie om sa apere spatiile si pe timp de zi si pe timp de noapte”, spune Victor Bolos, un pensionar din cartierul Sasar. Acesta a adaugat ca tinerii au fost cei care au vandalizat in repetate randuri locurile de joaca din zona Victoriei – Caragiale – Cantemir.
Un alt baimarean venit cu nepotica intr-un parc declara revoltat ca oamenii ar trebui sa constientizeze ca locurile de joaca sunt insuficiente pentru a fi lasate la mana vandalilor. “Vrem ce e mai bun pentru copiii nostri, asa ca normal ar fi sa le fie aplicate amenzi celor care distrug aceste spatii”, a adugat el. .
Mobilierul stricat din locurile de joaca ajunge la sediul Serviciului Public Ambient Urban (SPAU), unde intra “in reparatii capitale”. “Avem aici un atelier, unde sunt aduse obiectele deteriorate. Saptamanal suntem nevoiti sa aducem un leagan sau un tobogan. Din nefericire, exista si baimareni care nu au simt civic si le strica”, a explicat sefa SPAU, Eleonora Ghete.
Nu toate spatiile de joaca se afla in administrarea SPAU. Exista o serie de locuri de distractie pentru micuti care sunt gestionate de catre Directia de Servicii Publice. Directorul Vasile Barbul, spune ca pagubele nu sunt atat de mari pe cat este revolta contribuabililor.
“Ni se mai strica un gardulet, o banca ori un cos de gunoi… Dar nu sunt reparatii mari. Mai neplacut decat faptul ca trebuie sa vopsim sau sa inlocuim un element, este faptul ca exista cetateni ai orasului care vandalizeaza aceste spatii”, a precizat Barbul.
Autoritatile spera sa nu fie din nou puse in situatia de a reface din temelii spatii de joaca, asa cum s-a intamplat in toamna anului trecut, cu o saptamana inainte de Sarbatoarea Castanelor, cand terenul de joaca din Parcul Municipal a fost incendiat.
Sursa: Catalin Tineghe