O echipa de cercetatori britanici a creat un nou tip de ciocolata, in care jumatate din continutul obisnuit de grasimi al acestui aliment a fost inlocuit cu suc de fructe, pentru gurmanzii care se tem sa nu se ingrase. Echipa de chimisti de la Universitatea din Warwick a petrecut mai multe luni pentru a perfectiona acest tip de ciocolata, pentru a avea un gust cat mai asemanator cu cea obisnuita. La final, ei spun ca au reusit sa obtina si textura ciocolatei cu aceasta reteta, insa gustul este si fructat, potrivit dailymail.co.uk.
Doctorul Stefan Bon, principalul autor al studiului, publicat in Journal of Materials Chemistry, a spus: „Tuturor ne place ciocolata, dar, din pacate, stim cu totii ca multe batoane de ciocolata au un continut mare de grasime. Si totusi grasimea este cea care atribuie ciocolatei senzatiile de rasfat pe care le doresc oamenii – textura matasoasa, felul in care se topeste in gura, dar si in care o poti rupe cu mana. Am gasit o cale de a pastra toate aceste lucruri care fac ciocolata «ciocolatie», dar cu suc de fructe in loc de grasime”.
Bon mai spune ca experimentul chimistilor de la Warwick este doar inceputul incercarilor de a face ciocolata mai sanatoasa si spera ca industria va prelua metoda pe care ei au dezvoltat-o pentru a face batoane de ciocolata gustoase si cu un continut scazut de grasime.
Mai exact, cercetatorii au inlocuit o mare parte din untul de cacao si grasimile din lapte care se regasesc in compozitia ciocolatei cu picaturi de suc, de portocale si merisoare, avand mai putin de 30 de microni in diametru. Pe acestea le-au amestecat cu lapte, dar si cu ciocolata neagra, prin procedeul cunoscut drept emulsia Pickering. Pentru a evita gustul fructat al produsului final, exista posibilitatea de a folosi apa si putin acid ascorbic (vitamina C), in loc de suc.
Sursa: Mediafax