Berea, consumata in cantitate moderata dupa efectuarea unor exercitii fizice, este la fel de eficienta ca apa pentru rehidratare si refacere, potrivit unui studiu prezentat la Bruxelles, cu prilejul celui de-al VI-lea Simpozion european privind berea si sanatatea, la care au participat specialisti din cadrul UE in medicina, nutritie si alimentatie. Doctorul Manuel Castillo, de la Universitatea din Granada, a expus rezultatele unui studiu care a constat in masurarea reactiei corpului la consumul de apa sau bere dupa un efort fizic intens.
Concluzia a fost ca o cantitate moderata de bere nu prezinta nicio problema care sa prejudicieze rehidratarea ce are loc dupa exercitiul fizic. Ar fi “exact ca si cum am bea apa”, a spus expertul. Potrivit acestuia, nu s-a gasit niciun efect negativ care sa poata fi atribuit consumului de bere in comparatie cu consumul de apa.
Medicul Ramon Estruch de la Spitalul Clinic din Barcelona a explicat la randul sau rezultatele mai multor studii potrivit carora consumul moderat de bere “ajuta la prevenirea accidentelor cardiovasculare, datorita efectelor sale antioxidante si antiinflamatoare”.
Consumul moderat de bere ofera, de asemenea, protectie fata de factorii de risc cardiovascular precum diabetul, imbunatateste tensiunea arteriala, scade colesterolul “rau”.Totodata, alcoolul pe care-l contine berea “are anumite efecte pozitive”.
In prezent, se fac cercetari pentru a se stabili daca beneficiile berii cu alcool asupra persoanelor sanatoase sunt mai mari decat cele ale berii “fara”, a mai spus Ramon Estruch. Potrivit acestuia, este important ca berea “sa se consume in cadrul unui regim alimentar sanatos, concret – dieta mediteraneana”.
Medicul pediatru Maria Teresa Fernandez Aguilar, de la Agentia pentru Sanatate din Valencia, a semnalat efectele benefice ale berii fara alcool in cazul mamelor care alapteaza. Aceasta s-a referit la un studiu prezentat in luna august la Valencia, care a demonstrat ca bebelusii alaptati de mame care au consumat bere fara alcool in perioada de lactatie prezinta mai putine riscuri de a suferi de boli precum cancerul sau arterioscleroza, datorita transmiterii componentelor antioxidante ale acestei bauturi.
Sursa: Agerpres