Institutia Prefectului Maramures a organizat astazi, 26 februarie, o intalnire cu parlamentarii judetului, sefi de institutii deconcentrate si reprezentantii sindicatelor si ai patronatelor. Subiectul initial al intalnirii, propuneri de modificare a legislatiei, a degenerat, unii participanti reusind sa irite prin expunerea “pe larg” a unor probleme care privesc exclusiv bransa pe care o reprezentau.
La intalnirea de astazi, 26 februarie, initiata de Institutia Prefectului Maramures pentru ca parlamentarii din judet sa afle care sunt propunerile de modificare a legislatiei a reprezentantilor patronatelor si sindicatelor, au participat doar patru parlamentari: Titus Liviu Pasca (PNL), Nicolae Bud (PD-L), Catalin Chereches (independent), Stefan Buciuta (Uniunea Ucrainenilor). De asemenea, deputatul Gheorghe Zoicas si-a trimis un reprezentant, el “fiind nevoit sa participe la o receptie la Ambasada Austriei”.
Prefectul Sandu Pocol a semnalat faptul ca dezvoltarea economica si sociala a judetului este influentata de starea de uzura a infrastructurii, de activitatea profitabila a societatilor din domeniul economic, “dar si de modul nostru de colaborare”. “Efortul conjugat al administratiei publice locale, impreuna cu parlamentarii si reprezentantii de sindicate si patronate pot oferi solutii si stabili prioritati care sa vina in sprijinul locuitorilor judetului nostru”, a declarat, convins, Pocol.
Vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie Maramures, Maria Morcovescu, a prezentat un sondaj economic realizat in mediul de afaceri care reflecta elemente cheie, ce pot influenta in mod favorabil dezvoltarea afacerilor. Conform rezultatului sondajului, toti indicatorii economici au scazut si nici prognoza oamenilor de afaceri nu este optimista. “Singurul lucru pozitiv poate fi observat in acest trimestru, cand oamenii de afaceri au mentionat ca numarul angajatilor nu va scadea”, a spus Morcovescu.
Reprezentantii patronatelor din Maramures au semnalat ca, din cauza neaprobarii bugetelor locale, societatile comerciale nu au mai putut continua lucrarile contractate si au ajuns in situatia de a trimite angajati in somaj. Ei au solicitat sprijin pentru deblocarea acestora.
Directorul Directiei Finantelor Publice, Teodor Luputi, a precizat ca termenele legale pentru aprobarea bugetelor locale nu au fost depasite, insa sumele necesare pentru cofinantarea lucrarilor sunt insuficiente la nivelul judetului. Una dintre cauze este si faptul ca primarii nu isi pot permite accesarea de credite pentru co-finantare, deoarece nu au proprietati.
Un alt reprezentat al patronatelor, de aceasta data din agricultura, Ioan Maties, a afirmat ca lipsa unei legi cadastrale functionale a contribuit ca mai mult de 50% din terenurile agricole sa ramana nelucrate, iar deputatul Nicolae Bud a propus ca solutie suportarea de catre stat sau din fondurile europene a onorariilor pentru intabulare terenurilor agricole din extravilan.
Reprezentantii patronatelor au solicitat si diminuarea penalitatilor, cel putin pe perioada de criza economica, pentru societatile comerciale care nu si-au achitat datoriile fata de stat si care au solicitat masuri coerente pentru rezolvarea prevederilor din legislatie cu privire la depunerea declaratiilor fiscale si a impozitului pe profit.
O alta facilitate care vizeaza sa vina in sprijinul agentilor economici o reprezinta plata cu prioritate pentru debit, si nu pentru accesorii, care ar opri cresterea datoriilor firmelor la bugetul de stat. Pana la urma, participantii prezenti la intalnire au conchis ca atragerea fondurilor structurale europene reprezinta solutia de dezvoltare economica si sociala a judetului in aceasta perioada de criza economica.
Sursa: C.V.