Vezi VIDEO
Primarul Catalin Chereches si reprezentantii Serviciului Public de Asistenta Sociala au lansat in dezbatere publica astazi, 29 august, in cadrul sedintei Consiliului Local, proiectul cu solutiile de imbunatatire a locuirii sociale in Baia Mare. Sunt vizati atat cetatenii aflati in dificultate, prezenti pe listele pentru obtinerea unei asemenea locuinte, cat si problema reprezentata de comunitatea roma si mutarea acesteia din zonele ocupate abuziv, cum sunt Craica, Pirita, comunitatea din zona Ferneziu, respectiv familiile care locuiesc in blocurile Horea nr. 46B sau Melodiei nr. 4. Proiectul complex, cu informatii concrete despre situatia actuala, despre actiunile administratiei publice locale si solutiile propuse, poate fi consultat in varianta integrala pe site-ul municipiului Baia Mare, www.baiamare.ro .
Proiectul contine o prezentare a situatiei actuale a comunitatilor compacte din zonele de saracie, principalele activitati intreprinse de autoritatea locala pentru incluziunea sociala a cetatenilor din zonele sarace, proiecte care vizeaza imbunatatirea situatiei acestor persoane din grupurile vulnerabile prin accesul la educatie, incadrarea in randul fortei de munca, accesul la servicii de sanatate si locuire. In dezbatere publica au intrat si propunerile zonelor unde ar putea fi amplasate asa-zise cartiere de locuinte sociale, blocuri de locuit, respectiv terenul cu utilitati unde sa poata fi construite unitati locative. Proiectul se va afla in dezbatere publica timp de doua luni, timp in care va fi dezbatut cu alesii locali, specialisti, cetateni si cu membri Consiliilor Civice de Cartier.
„Proiectul va trebui corect gestionat de catre administratia publica locala. Timp de doua luni vom dezbate acest proiect cu toti factorii importanti, specialisti, cetateni, membrii Consiliilor Civice de Cartier, pentru a vedea plusurile si minusurile zonelor propuse de catre noi. Sunt aproximativ doua suprafete care se preteaza la locuire sociala pentru cei din comunitatea roma, ma refer aici la cei de pe Craica, Pirita, Ferneziu, din blocurile de pe Horea si Melodiei. Consider ca locuirea in case individuale este cea mai potrivita pentru ei, dar vom dezvolta si blocuri de locuinte sociale, pentru ca, cu tot respectul fata de comunitatea roma, sunt foarte multi alti cetateni aflati in dificultate, cu probleme financiare si de locuire in intampinarea carora trebuie sa vina administratia locala. Trebuie sa se inteleaga clar: municipalitatea nu construieste case pentru nimeni! Noi vom pune doar la dispozitie teren si utilitati, dar si un proiect bine stabilit, dupa care romii vor putea sa isi ridice singuri unitati de locuit. Vom identifica un teren, il vom parcela, vom aduce utilitatile acolo iar familiile vor trebui sa isi construiasca pe baza proiectului nostru”, a punctat primarul Catalin Chereches.
Educatia copiilor romi este solutia primarului Chereches pentru incluziunea sociala a acestei etnii, edilul fiind constient ca nicio alta solutie nu ar fi viabila. Proiectul edilului prevede acordarea unui ajutor din partea comunitatii pentru garantarea accesului la educatie in cazul copiilor de etnie roma. In acest moment, peste 50% dintre copiii si tinerii din zonele Craica, Pirita si Ferneziu nu sunt incadrati in nicio forma a sistemului de educatie.
„Peste 50% dintre copiii din aceste zone sunt in afara sistemului de educatie. Daca ii vom muta intr-o zona unde sa aiba conditii mai bune, ma refer aici la acces la utilitati, va trebui sa realizam si un sistem de transport pentru ca acesti copii sa fie dusi la gradinite si scoli. Vor avea si un centru social, cu cabinet medical, dar si posibilitatea sa invete o meserie. Ordinea publica in zona unde se vor muta este o alta conditie pentru rezolvarea problemelor existente in acest moment”, a spus edilul.
In ceea ce priveste mutarea romilor de pe Craica, primarul a subliniat ca autoritatea locala nu le va construi locuinte, doar le va asigura un teren si accesul la utilitati. “Nu construim pentru nimeni nimic, respectiv pentru cei care pleaca de pe Craica nu venim sa facem din bugetul local locuinte. O sa le oferim doar acces la utilitati. Asa cum s-au amplasat ilegal pe Craica sau Pirita, acum, intr-o formula in care au apa, canalizare si curent se vor amplasa legal, pe baza unor proiecte pe care le punem la dispozitie, a urbanizarii si sistematizarii pe care o vom face acolo, vor avea conditii civilizate”.
Nu doar mutarea romilor este insa importanta pentru autoritatea locala, primarul fiind interesat sa gaseasca solutii si pentru construirea unor blocuri de locuinte sociale destinate tinerilor si intelectualilor, familiilor de baimareni aflate in dificulate, cu probleme financiare, care au nevoie de un camin. Baimarenii au o sansa reala de a fi eligibili pentru acordarea unei locuinte sociale din momentul in care, la initiativa edilului, a fost schimbat regulamentul de distribuire a locuintelor iar punctajul nu mai favorizeaza persoanele fara niciun venit si cu multi copii.
“Sunt una sau doua zone gandite pentru viitoare blocuri sociale care nu au legatura cu comunitatea roma. Pentru ca avem in continuare o lista mare de familii care au nevoie de locuinte sociale si cred ca putem identifica fonduri pentru realizarea lor, din bugetul local sau din fonduri europene, dar, bineinteles, urmand ca acestea sa fie foarte bine atribuite, conform noului regulament. In momentul in care eliberam Melodiei nr.4 respectiv Horea 46 B, le introducem in reabilitare, lucrurile vor sta si acolo diferit, atat din punct de vedere al ordinii publice, dar si din punct de vedere a listei de doritori de locuinte sociale”, a explicat Catalin Chereches.
Baimarenii pot consulta integral proiectul privind locuirea sociala si mutarea romilor pe site-ul municipiului Baia Mare, unde sunt prezentate punctual si zonele identificate la nivelul Baii Mari, unde ar putea fi dezvoltate aceste suprafete cu unitati locative pentru romi, dar si locuinte sociale pentru familiile aflate in nevoie.
Sursa: Clara Voda