O cometa a explodat deasupra Egiptului in urma cu 28 de milioane de ani, lasand in urma un „misterios” cristal negru – primul material provenit dintr-un nucleu de cometa ce a fost descoperit pana in prezent pe Terra, a anuntat echipa de oameni de stiinta care a realizat descoperirea, transmite AFP.
„Cometele ne brazdeaza dintotdeauna cerul — acei bulgari murdari de gheata amestecata cu praf — dar niciodata pana acum nu a fost identificat pe Pamant material provenit dintr-o cometa„, a precizat profesorul David Block de la Universitatea sud-africana de la Witwatersrand.
Faraonul egiptean Tutankamon a avut o brosa in forma de scarabeu facuta din sticla de siliciu galbena, substanta rezultata dupa ce explozia cometei a incalzit nisipul pana la 2.000 de grade Celsius. In urma acestei explozii, pe Pamant a ajuns si un cristal de roca negru, conform unui comunicat al universitatii.
Acest cristal de roca reprezinta „prima dovada a unei comete care patrunde in atmosfera Pamantului si explodeaza, provocand o ploaie de foc ce a distrus totul in calea sa„, se precizeaza in comunicat.
Acest cristal, descoperit inca din 1996, a fost analizat de o echipa de geologi, fizicieni si astronomi. A stat degeaba o lunga perioada de timp, pana a ajuns in mainile unui cercetator care studiaza diamantele, conform profesorului Jan Kramers de la Universitatea din Johannesburg.
Socul impactului a dus la formarea unor diamante microscopice pe acest cristal de roca, iar studiile realizate asupra sa au demonstrat ca nu este vorba de o piatra obisnuita. Acest cristal de 30 de grame prezinta o trasatura caracteristica rocilor extraterestre si este totusi diferit fata de meteoriti, sustine Kramers.
„Daca o comparam cu meteoriti… acestia din urma contin doar aproximativ 3% carbon, iar acest cristal contine 65% carbon„, a precizat el pentru AFP.
Analizele chimice i-au condus pe experti spre concluzia clara ca este vorba despre „primul specimen cunoscut de nucleu al unei comete”, conform cercetatorilor de la Universitatea din Witwatersrand.
Denumit Hypatia, dupa celebra astronoama si filosoafa din Alexandria ce s-a nascut in anul 350, acest cristal de roca ii va ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine procesul de formare a sistemului nostru solar.
Sursa: Agerpres