O descoperire neasteptata si totodata alarmanta a fost facut de o echipa internationala de virusologi, condusa de dr. Robert Webster, de la St. Jude Children’s Research Hospital din Memphis, Tennessee. Cercetatorii au descoperit o noua tulpina a virusului H1N2 in tesutul pulmonar al porcilor obisnuiti, potrivit Proceedings of the National Academy of Sciences.
Conform studiilor, acest nou virus se poate transmite pe calea aerului si prin picaturi de saliva la om si la mamifere si are un efect devastator si mai mare decat versiunile anterioare ale acestui virus asupra organismului uman.
Anii precedenti, focarele de gripa aviara (H5N1) si porcina (H3N2) au provocat ingrijorare in randul expertilor, care avertizau in legatura cu posibilitatea unei pandemii similare ca amploare “gripei spaniole” din 1918, care a rapit milioane de vieti. Insa, din moment ce aceste virusuri nu se raspandeau pe calea aerului si nu puteau trece de la om la om, expertii considerau ca o pandemie globala este putin probabila, deoarece astfel de tulpini afectau doar persoanele care aveau contact direct cu un animal sau o pasare infectata.
Noua tulpina a fost identificata in tesutul pulmonar al porcilor sacrificati in abatoarele din Coreea de Sud in 2009. Cercetarile au confirmat faptul ca porcii domestici sunt principalele incubatoare ale acestei noi tulpini a virusului H1N2, din cauza ca plamanii lor au unele vulnerabilitati care permit penetrarea virusului ce se transmite apoi la pasari si oameni.
Sursa: Agerpres