Vezi VIDEO
Romania nu a trecut deocamdata marele test al descentralizarii institutiilor. O dovedeste introducerea costului standard pe elev, modalitate prin care vor fi finantate unitatile scolare, incepand din toamna, odata cu punerea in aplicare a noii Legi a Educatiei Nationale. Directorii institutiilor de invatamant maramuresene se plang ca s-a realizat o uniformizare nedorita a finantarilor si ca nu s-a tinut cont de gradul de specializare a angajatilor.
Conducerile unitatilor scolare din Baia Mare se plang de faptul ca banii pentru salarii nu vor ajunge pana la finele anului. Si asta nu din cauza unui management prost, ci pentru ca acest cost standard pe elev nu tine cont de specializarea dascalilor. Practic, in cazul a doua unitati de invatamant cu acelasi numar de elevi, banii pentru salarii nu vor ajunge in institutia unde cadrele au gradatii de merit, deci salarii mai mari.
“Costul standard pe elev nu rezolva problema de baza. Exista o scoala cu multi elevi, dar predominant cu profesori de gradul I, cu experienta, cu rezultate remarcabile si care probabil vor obtine gradatii de merit, vor avea deci salariu mare. In acest fel nevoia scolii va depasi costul standard pe elev”, a explicat Ioan Muresan, directorul Colegiului National “Gheorghe Sincai”.
De aceeasi parere a fost si directorul Scolii “Nicolae Iorga”, Mihai Bolos, care afirma ca vistieria unitatii scolare pe care o conduce va fi golita inainte de finele anului, tocmai din acest motiv. Probleme sunt si la Liceul de Arta din Baia Mare, unde finantarea pe elev nu acopera necesarul pentru salarii, intrucat se fac si cursuri individuale.
Reprezentantii Directiei Generale ale Finantelor Publice (DGFP) Maramures recunosc ca introducerea acestui cost standard, in forma sa actuala, a amplificat deficientele de acordare a salariilor din sistemul educational, in loc sa le remedieze, dar spun ca sunt nevoiti sa respecte reglementarile de la centru.
“Noi, cand am realizat finantarea unitatilor de invatamant, am facut-o in functie de costul standard pe elev, nu ne-am putut abate de la lege, care prevede calculul in functie de fiecare unitate administrativ-teritoriala in parte cu numarul lor de elevi, in total. Din acest motiv, am sesizat inca de la inceput, de cand am repartizat primele sume fiecarei localitati, ca acest cost standard pe elev nu acopera necesarul de cheltuieli de personal in nicio unitate administrativ-teritoriala”, a precizat Elena Popa, seful Serviciului Buget din cadrul Directiei Generale de Finante Publice Maramures.
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures afirma ca nu doar costul standard le da serioase batai de cap, ci si insistentele unor localnici de a tine scolile deschise, chiar daca numarul de elevi este mic. In acest fel calculele pentru salarii sunt, deseori, irelevante. Un exemplu este scoala din Nanesti, unde locuitorii au cerut ISJ Maramures si Primariei Calinesti ca unitatea sa mai functioneze inca un an, chiar daca elevii sunt putini.
“Au dorit sa functioneze un an cu clasele V-VIII intr-o singura clasa, simultan. Au spus clar: nu ne intereseaza ce invata copiii nostri, sa ramana sa invete in Nanesti intr-o astfel de clasa”, a relatat Vasile Pop, inspector general adjunct.
Purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip, este insa parere ca lucrurile nu vor ramane asa, ci ca ministerul va face corectii.
“Personal, cred ca Ministerul va aduce corectii, anul acesta a fost unul experimental. Eu cred ca vom asista la o optimizare. Scoala nu poate sa existe fara sustinerea financiara a administratiilor locale. Necazul este ca acestea au mari probleme acum cu preluarea veniturilor, mai ales ca la primarii se dau si unitatile spitalicesti, care atarna greu de bulgetul local”, a conchis Pavel Filip, purtatorul de cuvant al ISJ Maramures.
Acesta a mai spus ca un raport continand concluziile dezbaterilor va fi inaintat Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Sursa: Catalin Tineghe