Vezi VIDEO
Proiectul privind constructia depozitului ecologic din Maramures a fost aprobat la Bruxelles, dupa cinci ani de tergiversari. Autoritatile maramuresene spun ca vor continua cu procedurile de achizitie publica, astfel incat din primavara sa se treaca la deschiderea de santiere. Intre timp, autoritatile din Borsa isi mentin pozitia fata de iesirea din acest proiect. Sefii administratiei maramuresene nu vad insa nicio problema in aceasta intentie, aratand ca au in calcul mai multe variante pentru a putea duce la final investitia.
Sefii administratiei maramuresene pot rasufla usurati pentru moment dupa ce au primit unda verde de la Bruxelles pentru finantarea europeana a proiectului care vizeaza implementarea unui sistem integrat de management al deseurilor. Documentatia a ajuns la comisarii europeni la inceputul acestei luni, iar in urmatoarele zile e asteptat si un raspuns oficial cu privire la avizarea proiectului.
„In cursul zilei de ieri am primit instiintare telefonica, vom primi oficial zilele acestea ca proiectul a fost aprobat. Este un proiect mare, mai mare de 50 de milioane de euro, respectiv de 63 milioane de euro. E unul din cele mai mari granturi aprobate pentru un proiect in Romania. Vom continua dupa primirea oficiala a aprobarii cu achizitiile publice”, a spus vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures (CJ), Emil Marinescu.
Alesii maramureseni asteapta acum sa vada daca Borsa se va retrage din proiect sau va accepta sa faca parte din program. Daca Borsa se va retrage, banii de aici ar urma sa fie redistribuiti in alta localitate. In schimb, borsenii ar urma sa suporte toate cheltuielile cu iesirea din proiect si inchiderea gropii de gunoi pana in 2014.
Presedintele CJ Maramures, Zamfir Ciceu, nu se declara deloc ingrijorat de anuntul autoritatilor borsene, aratand ca are pregatite mai multe variante, una dintre acestea vizand marirea capacitatii statiei de transfer de la Moisei.
„Din punct de vedere al implementarii proiectului nu exista nicio problema, doar ca obiectivul care urmeaza sa fie construit acolo va fi reamplasat. Am luat legatura cu cei din Ministerul Mediului, nu vor fi probleme, cum n-a fost problema nici cand s-a iesit din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara apa-canal, doar ca cei care vor avea de suferit vor fi doar locuitorii orasului Borsa. Pentru a evita orice fel de situatie avem pregatite variante pentru ambele situatii”, a afirmat presedintele CJ Maramures, Zamfir Ciceu.
Posibila retragere a Borsei din acest proiect ar urma sa se discute in sedinta Consiliului Local de maine, 30 august. Primarul din Borsa, Toader Mihali, spune ca la intalnirea consilierilor isi va prezenta si noua investitie care ar urma sa fie derulata in localitate. Acesta sustine ca un incinerator ar fi o solutie mult mai potrivita decat actualul sistem integrat de management al deseurilor.
Sursa: Camelia Tocaci