Dependentii de droguri incep sa inlocuiasca heroina cu etnobotanicele, fapt calificat ca fiind inexplicabil de specialisti in conditiile in care pana in acest moment se stia ca dependenta de opinacee nu poate fi inlocuita de nimic. Sociologul Andrei Botescu, cercetator la Observatorul Roman pentru Droguri si Toxicomanie, a prezentat rezultatele a doua studii, unul cantitativ, la care au participat 120 de respondenti, iar altul calitativ, cu 33 de respondenti, din care reiese ca etnobotanicele injectabile sunt suficient de puternice pentru a inlocui heroina.
„Foarte multi (consumatori – n.r.) au inceput sa mixeze heroina cu aceste substante, multi au inlocuit heroina total. E inexplicabil cum, pentru ca dependenta de opinacee (substante pe baza de opiu, printre care si heroina – n.r.) e de neinlocuit. Aici trebuie facuta o noua cercetare”, a declarat Andrei Botescu.
Rezultatele studiilor arata ca varstele celor care consuma aceste substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP), cunoscute drept „etnobotanice”, sunt cuprinse intre 11 si 40 de ani, consumul in randul minorilor mai mici de 15 ani intensificandu-se in ultima perioada. Specialistii avertizeaza ca dependenta in cazul etnobotanicelor creste rapid, iar riscul unui supradozaj accidental este ridicat. Consumatorii de SNPP prezinta un risc epidemiologic ridicat, risc de boli transmisibile cum ar fi HIV sau hepatita din cauza utilizarii in comun al seringilor, dar si pericol de deces ca urmare a amestecurilor substantelor.
„Un sfert din consumatorii de etnobotanice au declarat ca isi injecteaza aceste droguri. Ei utilizeaza seringile in comun, iar unii sufera de infectii acute, cangrene sau de boli infectioase precum HIV sau hepatita”, a mai spus sociologul Andrei Botescu.
Raportul de cercetare „Evaluarea riscurilor asociate consumului de substantenoi cu proprietati psihoactive in randul copiilor si tinerilor din Romania” a fost intocmit pe baza unor date adunate in perioada 15 ianuarie – 30 aprilie 2011 din zece orase mari din Romania. La studiu au participat 120 de consumatori de „droguri legale”, iar grupul tinta au fost copiii si tinerii consumatori de etnobotanice cu varste cuprinse intre 10 si 24 de ani.
Foto: droguri – consum (c) gettyimages.com
Sursa: Mediafax