Presedintele regiunii Sicilia, Raffaele Lombardo, si-a dat demisia dupa patru ani de presedintie, informeaza azi, 1 august, cotidianul roman La Repubblica. Dupa ce a prezentat un plan de reducere a cheltuielilor si de reorganizare a administratiei publice regionale, pentru a evita falimentul Siciliei, guvernatorul insulei din sudul tarii si-a dat demisia, dupa cum ii promisese premierului Mario Monti, in cursul unei intalniri la Roma, pe 24 iulie.
Premierul italian Mario Monti, preocupat de riscul de faliment al regiunii autonome Sicilia, il convocase pe 24 iulie la Roma pe Raffaele Lombardo, caruia ii solicitase un plan de reducere a deficitului si de reorganizare a administratiei publice a regiunii Sicilia, plan care va trebui sa fie realizat in scurt timp, cel mult cateva saptamani, si care va trebui sa aiba obiective precise, care vor fi monitorizate in mod constant de experti ai guvernului de la Roma.
Monti declarase ca apreciaza promisiunile guvernatorului Lombardo de a reduce numarul functionarilor si al societatilor publice din Sicilia, dar subliniase necesitatea de a analiza cu atentie toate aspectele financiare ale bugetului Siciliei, care are un deficit de peste cinci miliarde de euro. Monti a mai solicitat cu acel prilej ameliorarea transparentei, dupa ce agentia de evaluare financiara Standard and Poor’s a degradat recent nota regiunii din sudul Italiei, dar si pe fondul unei lipse de informatii clare asupra situatiei financiare, la nivel regional.
Raffaele Lombardo si-a dat demisia marti, 31 iulie, si a anuntat ca alegerile regionale din Sicilia se vor desfasura pe 28 si 29 octombrie 2012.
Lombardo, politician de centru-dreapta, acuzat de clientelism si de colaborare cu mafia de Parchetul din Palermo, a declarat insa ca „nu este adevarat ca Sicilia nu are conturile in ordine. Regiunea are un buget stabil si finante sustenabile”.
Dar regiunea se confrunta in aceasta perioada cu o lipsa acuta de lichiditate, care i-a facut pe comentatorii politici din Italia sa spuna ca „Sicilia poate deveni Grecia Italiei”.
Sursa: Agerpres