![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Administratia Publica Locala a Municipiului Baia Mare ar putea prelua din toamna administrarea cimitirelor din Baia Mare, asta dupa ce astazi, 30 iulie, primarul Catalin Chereches a avut un prim dialog cu reprezentantii cultelor religioase care au in proprietate sau in administrare astfel de obiective. Initiativa a venit in urma deselor nemultumiri manifestate de cetateni pe parcursul ultimilor ani in ceea ce priveste modul in care sunt administrate cimitirele din Baia Mare, unde exista probleme cu vegetatia, cu aleile si cu salubrizarea.
Starea proasta in care se afla cimitirele din Baia Mare este o problema pe care primarul municipiului doreste sa o rezolve. Primul pas a fost facut in urma intalnirii pe care primarul Catalin Chereches a avut-o cu reprezentantii cultelor religioase care detin sau administreaza cimitire.
„Am o mare nemultumire cu privire la ordinea, curatenia si modul in care ele sunt ingrijite. Cred ca va trebui sa realizam un sistem unitar si sa impunem niste reguli in ceea ce inseamna administrarea acestor cimitire, inclusiv modul in care se percep anumite taxe, tarife si preturi pentru locurile de veci. Dorinta noastra este sa gandim pentru municipiul Baia Mare o administrare comuna, generata de Municipiu, pentru aceste cimitire. Cultele religioase, parohiile, nu au intotdeauna posibilitatea sa asfalteze alei, sa faca amenajari sau curatenie, decat o data la trei luni, la sase luni, cand e Luminatia sau alte sarbatori. Lucrul acesta trebuie sa fie facut in fiecare zi, iar aceste cimitire trebuie sa fie adevarate parcuri. Am ajuns la un numitor comun cu multi dintre reprezentantii cultelor religioase, vom transmite o solicitare catre ele de a ne da noua, municipiului, dreptul de administrare si, in acest fel, cred ca vom putea de la inceputul toamnei sa facem noi toate aceste lucruri, printr-un serviciu de specialitate”, a declarat primarul Catalin Chereches.
Edilul considera ca dorinta comunitatii baimarene este aceea de a vedea implicarea bisericii in viata de zi cu zi, adica in problemele cu care se confrunta oamenii de rand, cum ar fi neregulile din cimitire, problemele sociale sau cele ale batranilor si copiilor. Tocmai de aceea, fondurile destinate pana acum bisericilor ar trebui indreptate catre comunitate si nevoile acesteia, nu pentru construirea unor noi lacase de cult.
„ E mai util sa facem administrarea cimitirelor si sa cheltuim anumiti bani pentru curatenie in cimitire, pentru asfaltarea aleilor, decat sa dam bani spre biserici, fara sa avem un control a ceea ce se intampla cu banii respectivi. Vrem, si eu si consilierii locali, sa stim foarte clar ce se intampla cu aceste fonduri si cred ca ele trebuie folosite de acum inainte pentru cimitire, pentru actiuni cu caracter social, pentru batrani si copii. Cu tot respectul, cred ca s-au construit suficiente biserici. Aceasta este chestiunea spre care doresc sa ii indrept spre preoti, pentru ca aceasta este dorinta comunitatii. Oamenii vor sa vada implicarea reala a bisericii in comunitate”, a adaugat Catalin Chereches.
Reprezentantii bisericii cred ca initiativa primarului este una foarte buna, deoarece administrate de un serviciu de specialitate cimitirele din Baia Mare ar putea deveni locuri demne sa cinsteasca, asa cum se cuvine, memoria stramosilor nostri.
„As pleca de la un lucru foarte simplu. In vechime, la poarta asezamintelor sacre erau scrise doua randuri scurte: «Cum sunteti voi am fost si noi, cum suntem noi veti fi si voi». Primarul nostru si-a amintit de ce este mai sfant in acest municipiu, de mortii care isi dorm somnul de veci si cimitirele noastre arata, spre rusinea noastra, a tuturor celor care ne numim crestini, deplorabil. A venit cu o idee extraordinar de buna, ca cimitirele din oras sa fie ca un parc, unde mergem sa vedem ce este mai sfant, pe cei dragi ai nostri”, a declarat preotul paroh Ioan Pop, consilier administrativ al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
Administrarea comuna a tuturor cimitirelor din municipiul Baia Mare ar uniformiza si tarifele percepute pentru locurile de veci, astfel ca oamenii ar sti exact cati bani trebuie sa plateasca si care sunt serviciile pe care le vor primi in cuantumul acestor sume.
Sursa: Tania Purcaru