Plenul Camerei Deputatilor se va reuni in 20 octombrie pentru a vota in privinta cererii DNA de incuviintare a retinerii si a propunerii de arestare preventiva a deputatului Ion Dinita, a anuntat presedintele Camerei, Valeriu Zgonea.
Zgonea a precizat, dupa sedinta Biroul Permanent, ca saptamana viitoare cererea DNA va fi discutata in Comisia juridica, unde deputatul isi poate prezenta punctul de vedere, inclusiv insotit de un avocat.
Presedintele Camerei a mentionat ca membrii Comisiei juridice au termen trei zile pentru raportul in cazul Dinita, iar plenul se va pronunta dupa inca cinci zile, potrivit Regulamentului.
In plen, votul va fi secret cu bile.
La sedinta Biroului Permanent au fost prezenti doar patru membri, trei reprezentanti ai PSD si un deputat PPDD, Zgonea precizand ca a trimis tuturor SMS-uri pentru a veni la sedinta.
”Eu aduc colegii din arcul guvernamental, ceilalti sunt buni la televizor. Vin aici daca da bine la stenograma, daca nu, sunt un pic raciti”, a comentat Zgonea.
Sedinta Biroului Permanent a fost convocata de presedintele Camerei sambata dimineata pentru ora 17.00.
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cere aviz de la Camera Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si a propunerii de arestare preventiva a deputatului Ion Dinita – acuzat de complicitate la abuz in serviciu si dare de mita in dosarul presedintelui CJ Brasov, Aristotel Cancescu.
Solicitarea DNA va fi inaintata Parchetului instantei supreme, care o va transmite Minsterului Justitiei, pentru ca acesta sa o inainteze Camerei Deputatilor, in vederea obtinerii avizului.
Potrivit procurorilor, cercetarea in stare de libertate a lui Dinita prezinta pericol pentru ordinea publica, pericol derivat din modalitatea si imprejurarile savarsirii infractiunilor, intinderea in timp a activitatii infractionale, urmarea produsa (consecinte deosebit de grave) si calitatea publica a persoanelor implicate in activitatea infractionala cercetata in cauza, care genereaza un mare impact in randul opiniei publice cu privire la modalitatea in care unele persoane avand functii de demnitate publica, inteleg sa isi exercite functia.
„Incuviintarea cererii de arestare preventiva a fost formulata si in considerarea faptului ca, lasarea in libertate a inculpatului, ar influenta negativ activitatea de urmarire penala, existand riscul real al influentarii martorilor/suspectilor, dovada fiind calitatea acestuia, relatia cu coinculpatul Cancescu Aristotel Adrian”, mai sustine DNA.
Deputatul Ion Dinita este cercetat pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita in dosarul lui Aristotel Cancescu, dupa ce Consiliul Judetean Brasov ar fi fost prejudiciat, in urma platilor nelegale facute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de EURO.
In documente din dosar, anchetatorii subliniaza ca SC Gotic SA, a deputatului Dinita, era una dintre firmele „de casa” ale Consiliului Judetean (CJ) Brasov, „calitate” rezultata din numarul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire – cu modificarea ulterioara a pretului -, precum si din continutul convorbirilor interceptate cu autorizarea instantei in cauza.
Pe de alta parte, conform acelorasi documente, in aceeasi incercare de recuperare a prejudiciilor prin atribuiri in continuare de lucrari in mod abuziv, cu nerespectarea legii in materia achizitiilor publice, vicepresedintele CJ Brasov, Mihai Pascu, a avut, din dispozitia lui Aristotel Cancescu, mai multe intalniri cu Ion Dinita, „pentru a-l determina sa accepte noi contracte, cu conditia ca o parte din BANI sa fie returnati pentru recuperarea prejudiciilor din contractele anterioare”.
In aceleasi documente, anchetatorii precizeaza ca, din cercetarile facute pana la acest moment rezulta ca presedintele CJ Brasov a oferit firmei lui Dinita, cu sprijinul si prin complicitatea vicepresedintelui institutiei si a functionarilor cu functii de conducere din CJ Brasov, doua contracte. Primul, incheiat in 2006, a vizat lucrari de reabilitarea DJ131C km 17+000 – 29+050 Racos- Rupea, iar al doilea, din 2007, reabilitarea sectorului de drum Augustin-Racos-Sercaia.
„Prejudiciul total cauzat bugetului Consiliului Judetean Brasov prin achitarea in mod nelegal din dispozitia abuziva a inculpatului Cancescu Aristotel a unor sume aferente lucrarilor executate de SC Gotic SA ca urmare a derularii contractelor nr. 8789/10.11.2006, privind lucrarile de reabilitarea DJ131C km 17+000 – 29+050 Racos – Rupea si nr. 69/20.09.2007, privind lucrarile de intretinere, reparatii si salubrizare a drumurilor judetene din Brasov( intretinere si salubrizare in sezonul rece -deszapeziri precum si intretinerea si reparatii pe timp de vara), este de 32.983.878,71 lei cu TVA, echivalentul a 7.672.228,32 euro”, se mentioneaza in documentele din dosar.
Procurorii anticoruptie detaliaza platile facute firmei lui Dinita, precizand astfel ca firma deputatului a primit un milion de lei, suma considerata exorbitanta de catre DNA, in schimbul a doua straturi de asfalt turnate pe doi kilometri de drum in localitatea Racos, dupa care Costea Viorel, director al Directiei de Administrare Drumuri si Poduri din cadrul Consiliului Judetean, a intocmit un referat prin care a propus alocarea unei alte sume de 2.900.000 lei, pentru PLATA acelorasi lucrari. Costea este cercetat si el in acest dosar, pentru abuz in serviciu.
„Practic, cei 2 km ai drumului din incinta localitatii Racos, pe care SC Gotic SA a turnat timp de 6 luni, doua straturi de asfalt, au fost platiti de catre Consiliul Judetean Brasov cu suma de 1.000.000 lei +2.900.000 lei, desi nu a existat vreun contract nou sau vreun act aditional la contractul initial (nr. 8798/10.11.2006) si nici macar un act de receptie al pretinselor lucrari efectuate pentru care deja fusese achitata suma exorbitanta de 1 milion lei”, se arata in documentele anchetatorilor.
Potrivit DNA, in schimbul a doua contracte acordate de Consiliul Judetean Brasov firmei lui Dinita, aceasta „a virat in transe de bani, in perioada 15.11.2006 – 29.06.2007, ce au totalizat 384.750 lei, catre SC Canaris SRL, societate detinuta de Cancescu Aristotel Adrian”.
„In cazul ambelor contracte, achitate prin ordine de plata semnate de inculpatul Cancescu Aristotel, Consiliul judetean a fost prejudiciat fie prin majorarea nelegala, abuziva, a pretului contractelor, prin incheierea unor acte aditionale, fie prin decontarea unor lucrari neefectuate sau care au fost decontate de doua ori”, se mai precizeaza intr-un comunicat remis MEDIAFAX de DNA.
In acest dosar, presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a fost retinut luni seara, de procurorii anticoruptie, dupa ce a fost audiat mai multe ore la DNA Brasov.
Aceeasi masura preventiva a fost dispusa in cazul administratorul public al judetului, Radu Ispas, si al lui Gabriel Bagiu, administrator al SC Ramb Sistem SRL.
Cancescu si Bagiu au fost prezentati, marti, instantei supreme, cu propunerea de arestare preventiva. Propunerea a fost respinsa, cei doi urmand sa fie cercetati sub control judiciar. Tot sub control judiciar este cercetat Ispas.
Potrivit anchetatorilor, vicepresedintele CJ Brasov, Mihai Pascu, este cercetat si el, pentru abuz in serviciu si instigare la tentativa la aceasta infractiune.
Sursa: Mediafax