Comunitate

De la un an la altul, România se goleşte. Populaţia a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani

Statisticile spun că populaţia României a ajuns la cel mai mic nivel, de după 1968.

Ţara noastră se confruntă cu un fenomen îngrijorător, al emigraţiei. Am ajuns să avem a doua cea mai mare diaspora din Europa, iar în Germania, anul trecut, românii care au emigrat sunt mai mulţi, decât cetăţenii sirieni, conform stirileprotv.ro.

Vârsta medie a românilor care se stabilesc în Germania este de 26 de ani – arată statisticile nemţilor. Deşi nu există date oficiale, firmele care recrutează forţa de muncă pentru statul federal susţin că cei mai mulţi romani care pleacă sunt medici, ingineri şi IT-isti.

Mulţi români au plecat anul trecut şi în Marea Britanie, Italia sau Spania. România a ajuns pe locul doi în Europa în topul ţărilor cu cea mai mare diaspora. Peste 15 la sută dintre ai noştri trăiesc în străinătate. În tot acest timp, populaţia României a ajuns la cel mai scăzut nivel din 1968 încoace. Anul trecut în ţara mai eram doar 19,5 milioane dar acestea sunt staticile oficiale – şi nu îi cuprind pe toţi cei care au plecat.

În urmă, rămân satele goale şi bătrânii. Sociologii spun că după Revoluţie, emigrarea a avut un efect pozitiv pentru că mulţi dintre cei plecaţi au trimis acasă bani şi au susţinut creşterea economică a României. Acum însă, efectul tinde să fie negativ pentru că firmele au rămas fără angajaţi şi nu se mai pot dezvolta.

 

One Response

  1. Pai se pare ca domnul prezident are solutia, alta decat familia . Sa traiti bine domnule prezident, dumneavoastra si “solutiile” dumneavoastra !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *