Vezi VIDEO
Raportul de evaluare a pagubelor produse de inundatiile din luna mai a trezit suspiciuni in randul autoritatilor judetene din Maramures. Cuantumul daunelor se ridica la peste 10 milioane lei, iar cifra ce l-a facut pe prefectul Sandu Pocol sa creada ca primarii “au umflat” valoarea stricaciunilor pentru a primi mai multe despagubiri.
Bilantul daunelor produse de inundatiile din luna mai din Maramures nu arata deloc bine. Zeci de animale moarte si fantani colmatate, kilometri de drumuri distruse si maluri de rauri afectate de ploile torentiale. Totalul pagubelor se ridica la peste 10 milioane lei.
“Cele mai afectate zone au fost orasele Baia Sprie, Somcuta Mare, Sighetu Marmatiei si Tautii Magheraus, unde s-au inregistrat pagube de cate peste 2 milioane lei”, a precizat maiorul Ionita Sarb, din cadrul ISU Maramures.
Cifra de 10 milioane lei a trezit insa suspiciuni in randul autoritatilor judetene care au pus la indoiala veridicitatea listelor cu pagube materiale intocmite de comisiile locale pentru situatii de urgenta. Prefectul Sandu Pocol crede ca unii primari au pus pe hartie si problemele care nu au fost cauzate de inundatii.
“Mie nu mi se pare normal ca domnii primari, dupa o ploaie torentiala, sa ceara bani ca sa-si rezolve toate problemele pe care le au in localitate. Mi se pare exagerata suma si in Baia Sprie, si in Tautii Magheraus, ca am trecut prin zona, unde e vorba de podete care sunt colmatate si din cauza neglijentei pe care o manifesta cetatenii. Podetele sunt colmatate mai degraba cu deseuri, cu peturi.”, a precizat in cadrul sedintei prefectul Sandu Pocol.
In acest sens, Pocol a dispus prioritizarea despagubirilor care se vor acorda pentru stricaciunile produse de ape. Astfel, barajul Firiza, decolmatarea fantanilor si de acordarea despagubirilor pentru o familie din Rona de Jos a carei locuinta a fost distrusa complet de viitura sunt primele care vor fi bifate pe lista.
In total, in urma ploilor torentiale din luna mai, au fost afecate 51 de locuinte, 266 anexe gospodaresti, peste 33 de kilometri de drumuri, 18 poduri, 116 podete, 3 km de retea de alimentare cu apa, peste 3 km de diguri si aproape 5 km de aparari de mal, reiese din raportul prezentat de Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures.
Sursa: Calin Dragomir