![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Atmosfera de muzica si poezie din Cenaclul Flacara a fost readusa aseara, 29 august, in Baia Mare de artisti consacrati. Adrian Ivanitchi, Emeric Imre, Dinu Olarasu si Beatrice Lauran Cristea s-au numarat printre cei care au cantat in fata baimarenilor, in cadrul celei de-a treia editii a Galei Folk „Nopti la Poarta Transilvana”. „Corifeii” muzicii folk au marturisit ca acest gen muzical se regaseste in continuare in preferintele publicului, chiar daca e putin promovat.
Ei s-au aratat incantati sa gaseasca in Baia Mare aceeasi atmosfera deosebita si aceeasi dorinta a publicului de a veni sa asculte o muzica de o sensibilitate aparte.
„Totdeauna m-am simtit bine. Am o istorie veche a cantarilor in Baia Mare. Prima data am fost aici prin 1974 sau 1975 cand un profesor de franceza de la un liceu din Baia Mare, Nicu Weisz, m-a invitat pe mine si pe Marcela Saftiuc sa facem un recital de muzica si poezie pentru elevii liceului respectiv. A fost minunat. Dupa aia am venit de mai multe ori”, a marturisit „decanul” de varsta al folkistilor, Adrian Ivanitchi.
Artistii cred ca atmosfera din Cenaclul Flacara a fost reinviata prin acest eveniment, mai ales ca in cadrul spectacolului s-au regasit artisti lansati acolo si care si-au facut un nume prin prezenta lor la spectacolele de dinainte de 1989. „Ma simt excelent, am venit din mai multe motive, sa ne intalnim intre noi ca si colegi, sa facem un mic spectacol aici la Baia Mare, cum stim noi sa facem, Cenaclul Flacara. Suntem multi membri ai Cenaclului Flacara, de exemplu Emeric Imre a fost cu noi si debutant in Flacara si dupa aceea a fost membru al cenaclului <<Totusi iubirea>>. Avem decanul de varsta, Adrian Ivanitchi. Suntem cativa din Cenaclul Flacara”, a relatat artistul Octavian Bud.
La randul sau, Vasile Mardare a aratat ca de fiecare data cand vine in Baia Mare traieste un sentiment de bucurie pentru ca aici intalneste oameni dragi sufletului sau. „Eu la Baia Mare ma simt intotdeauna bine pentru ca ii cunosc pe oameni, cunosc publicul din Baia Mare, am foarte multe spectacole facute aici cu Orizont 77, Magda Puskas, Tatiana Stepa, Cristian Buica. Ma simt extraordinar de bine”, a spus Vasile Mardare.
Printre cei care au urcat pe scena s-a numarat si Catalin Stepa, fiul regretatei interprete de muzica folk Tatiana Stepa, care a aratat ca vrea sa duca mai departe „mostenirea” pe care a primit-o de la mama sa. „Eu incerc sa merg pe drumul meu, bineinteles pastrand si mostenirea pe care ea a lasat-o pentru ca e de datoria mea morala. Vin cu drag si cu prietenie pentru Ghita, Vali si pentru o mare parte din oamenii care se regasesc aici sa cantam, sa povestim, sa ne simtitm bine. E prima data cand vin aici. Foarte frumos. E o atmosfera de Ardeal, cu oameni calmi, placuti, primitori, pana acum a fost foarte bine. Prima impresie a fost una placuta”, a declarat Catalin Stepa.
Artistii au mai aratat ca folkul ramane „acea stare” pe care e greu sa o regasesti si intr-un alt gen muzical, pentru ca aici se imprima „acel ceva, acea particularitate din sufletul artistului, acea daruire pe care o da publicului”.
Sursa: Camelia Tocaci