Lungmetrajul „Usturoi” a fost proiectat, vineri seara, la Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara, participantii la eveniment bucurandu-se si de delicatese de „chef” din Salaj, bucatarul Mircea Groza pregatind pentru ei acelasi meniu pe care l-a facut pentru o scena din pelicula.
„Meniul pe care l-am pregatit este cel pe care l-ati vazut si-n film. Un meniu de chef din Salaj – reprezint zona despre care va spun – si am adus branzeturi de capra – doua, trei, patru feluri -, in combinatie cu uleiuri de la tara, uleiuri facute de tarani, presate la rece: ulei de canepa, ulei de floarea-soarelui si de in, dar si busuioc, rosii, ardei – asta a fost asa un fel de antreu, dupa palinca care are in jur de 60-61 de grade; e o palinca veche de 18 ani. Am facut un jambon traditional de Salaj, afumat si copt la cuptor, am facut si un purcel umplut, un purcel de lapte pe care l-am dezosat si pe care l-am umplut cu o tocatura speciala, dar si cu bucatele de carne fripta la tigaie si cu afumatura. Aceste doua produse, jambonul afumat si purcelul, le-am servit cu painea de Cetate, care e vestita si foarte buna, si cu dulceata de ceapa rosie, dulceata de ceapa alba cu stafide si dulceata de ardei iute, si am incheiat cu un gulas de toamna (…) care s-a facut pentru Cetate si pentru participantii de aici, care sunt si femei si tineri care nu mananca foarte gras, am facut cu carne slaba de porc, cu multe legume, asta a fost chiar specificul acestui gulas, dar si cu razalai, care sunt paste facute in casa si sper ca le-au placut celor care au gustat, pentru ca doua ceaune s-au golit imediat”, a declarat Mircea Groza.
Acesta a mai spus ca filmul s-a facut dupa posibilitatile celor din echipa, neavand un buget alocat pentru realizarea lui.
„L-am facut cu ce am putut si cu posibilitatile noastre. Am lucrat prieteneste, ne-am jucat cu bloggerii si cu prietenii si pana la urma ne-am trezit ca am facut un film. Chiar ne-am trezit impresionati de faptul ca a iesit pana la urma. Ne-am speriat la inceput – eu cel putin – si acum imi dau seama ca in anturajul celor care se pricep la filme si care fac filme nu e bine sa te lauzi ca poti sa faci filme fara bani, pentru ca aici se vehiculeaza sume mari, sunt sponsori, sunt oameni care ajuta – nu stiu pe ce criterii. Eu m-am speriat si am zis ca am vazut filme proaste romanesti, poate mai proaste ca filmul nostru si care au costat enorm”, a declarat Mircea Groza, precizand ca filmul s-a realizat in trei saptamani.
„Usturoi” este primul film independent realizat cu voluntari, o coproductie romano-americana, regizata de Lucian Alexandru, cu un scenariu de Radu Bazavan. Mircea Groza se interpreteaza pe sine in film. Din distributia filmului mai fac parte Sebastian Topan, Darius Stoica, Elena Ivanca, Andreea Ioana Zaharia, Ionut Turda, Nicu Varga si Tibi Covaci.
Filmul „Usturoi” este in primul rand despre prietenie si familie. Este turnat in Transilvania, unde convietuiesc, de sute si mii de ani, romani, maghiari, romi, sasi, ucraineni, tatari, cehi, slovaci. „Ar fi fost nedrept sa facem un film in Transilvania numai cu romani, din moment ce toate aceste etnii convietuiesc in buna pace de atata vreme si fac parte integranta din constructia identitara a acestei frumoase regiuni a Romaniei”, se arata pe site-ul blog.filmulusturoi.ro.
Cea de-a cincea editie a Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara, care are loc in perioada 26 – 31 august, in Portul Cultural Cetate (judetul Dolj), este dedicata temei „Eroi si antieroi din Balcani”.
La editia de anul acesta sunt prezentate 64 de filme si participa peste 100 de invitati, dintre care 30 straini. Din selectia celei de-a cincea editii a Divanului Degustatorilor de Film si Arta Culinara fac parte 19 filme romanesti, reclame si animatii de arhiva.
Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara este un eveniment anual, organizat de Fundatia pentru Poezie „Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC) si Institutului Cultural Roman (ICR).
Sursa: Mediafax