Vezi VIDEO
Peste trei luni, toate mormanele de gunoi din Maramures vor disparea. Nu printr-o minune asa cum multi ar crede, ci printr-o actiune organizata la nivelul intregii tari. Dupa ce Estonia, Letonia si Lituania au fost curatate in acelasi mod, intr-o singura zi, in 25 septembrie Romania va scapa de toate PET-urile, pungile si resturile menajere. Dar pentru asta, organizatorii campaniei au nevoie si de ajutorul nostru.
Dupa ce timp de ani buni maramuresenii certati cu bunul simt au cladit in mijlocul naturii munti de gunoaie, a venit timpul ca acestea sa dispara si frumoasele peisaje ale judetului sa nu mai poarte amprenta nefasta a trecerii oamenilor.
„In perioada 17 – 18 iulie, demaram procesul de cartare in judetul Maramures, practic maparea zonelor cu deseuri, identificarea mormanelor de gunoaie din zona Maramuresului. Acest lucru ne va ajuta foarte mult pentru a pregati Ziua Z, ziua de 25 septembrie, cand vom curata tot judetul Maramures de gunoaie intr-o singura zi”, a spus Adrian Pop, coordonatorul actiunii „Let’s do it Romania” la nivelul judetului Maramures.
Succesul actiunii depinde de numarul voluntarilor care se vor implica in cadrul proiectului. Daca in celelalte tari care au desfasurat actiuni asemanatoare au participat, in medie, aproximativ 10% din populatia tarii, in Romania organizatorii se asteapta ca numarul participantilor sa fie de circa 200.000 – 300.000 de oameni.
„Ne dorim un numar cat mai mare de voluntari, este o actiune sociala la care trebuie implicate toate persoanele care pot iesi pentru o zi sa hoinareasca prin muntii Maramuresului si sa adune toate gunoaiele pe care le-am identificat”, a mai spus Adrian Pop, care a adaugar ca in Maramures s-au inscris 1.000 de voluntari pana acum.
Actiunea de mapare a gunoaielor a inceput deja la nivelul tarii, Ialomita, Suceava sau Ilfov fiind doar cateva judete in care a fost realizata deja o harta a gunoaielor.
„Este o initiativa din Estonia, preluata de Lituania si Letonia, in 2010 s-a realizat in Portugalia si Slovenia si ne pregatim noi in septembrie. Pentru ca actiunea sa fie un succes este nevoie de implicarea ONG – urilor, a voluntarilor, in 25 septembrie, precum si pentru etapa de cartare”, a declarat Anamaria Hancu, coordonatorul proiectului la nivelul Romaniei.
Inscrierea voluntarilor se va face in echipe de minimum cinci membri, dintre care unul va fi persoana de contact a grupului. Toti membri vor trebui sa completeze un formular de inscriere disponibil pe site-ul www.letsdoitromania.ro, urmand ca voluntarii sa fie contactati de catre organizatori in Ziua Z pentru a primi informatiile necesare.
Sursa: Andrei Gherghel