Peste 20.000 de persoane au vizitat expozitia itineranta „Aurul si argintul antic al Romanei” deschisa la Sala Unirii din Alba Iulia in urma cu peste o luna, accesul fiind in premiera gratuit, aceasta mai putand fi admirata de catre public pana in 12 iulie.
Inaugurata in 4 iunie la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, expozitia ‘Aurul si argintul antic al Romaniei’, ce reuneste peste o mie de artefacte, mai poate fi admirata pana la finalul acestei saptamani in Sala Unirii, de marti pana duminica, intre orele 10,00 si 19,00. De la vernisaj, expozitia a fost admirata de peste 20.000 de vizitatori, potrivit reprezentantilor MNU.
Alba Iulia a fost al optulea oras in care a ajuns, in ultimul an si jumatate, expozitia — eveniment, fiind pentru prima data insa cand accesul publicului este liber, fara taxa de intrare. Organizatorii au anuntat inca de la inaugurare ca se asteapta la un aflux de vizitatori, lucru care s-a si realizat.
Expozitia a debutat in 2013 la Bucuresti si a ajuns in 2014 la Timisoara, Oradea, Satu Mare si Sibiu, iar in 2015 la Cluj-Napoca si Targu Mures, urmand sa fie deschisa in perioada urmatoare la Sfantu Gheorghe, Buzau, respectiv Craiova.
‘Pana in prezent expozitia a fost admirata de peste 73.000 de vizitatori in periplul sau prin tara’, a informat luni Muzeul National de Istorie a Romaniei, coordonatorul proiectului expozitional. Reprezentantii MNIR isi propun ca pe parcursul anului viitor sa continue itinerariul si alte orase ale tarii — Iasi, Suceava, Piatra Neamt, Constanta si Pitesti.
In expozitie sunt expuse peste o mie de piese, care acopera o perioada de peste sase mii de ani. Este pentru prima oara cand publicul din Romania are posibilitatea de a vedea, reunite intr-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrariei pre si protoistorice sau de epoca clasica din colectiile muzeale din tara. La aceasta initiativa expozitionala a MNIR s-au alaturat 31 de muzee din tara, fiecare dintre piesele expuse avand o semnificatie si o istorie proprie.
Din patrimoniul MNU Alba Iulia sunt prezente in expozitie 13 piese arheologice, printre care si colierul din aur cu 27 pandantive rombice datand din secolul al II-lea i.Hr., sustras in anul 2013 de braconierii arheologici din cetatea dacica de la Capilna.
Sursa: Agerpres