Actualitate Religie

Creștinii ortodocși pe stil vechi sărbătoresc Crăciunul. În Maramureș, comunitatea ucraineană însumează peste 30.000 de cetățeni

În România trăiesc peste un milion de creștini ortodocși ai bisericii creștin-ortodoxe de stil vechi, ucraineni, ruși lipoveni, armeni și sărbi, care îşi manifestă credinţa în circa 130 de biserici, schituri şi mănăstiri pe rit vechi.


În Maramureș, comunitatea ucraineană însumează peste 30.000 de cetățeni. Ucrainenii din județul nostru au tradiţii speciale. În Ajunul Crăciunului se mănâncă de post, iar pe masă trebuie să fie aşezate nouă feluri de mâncare. Cel mai important preparat este hrebleanca, o mâncare făcută din ciuperci cu zeamă de varză. Un obicei special este legarea picioarelor mesei cu un lanţ, pentru ca „binele să rămână în casă”.

La miezul nopții se merge la snocne – slujba bisericească de Crăciun. După aceea, se colindă la casele rudelor şi prietenilor. În dimineaţa de Crăciun, credincioşii merg din nou la biserică, unde tinerii vin cu Viflaimul.

Credința este cea care face orice lucru posibil, speranța ne oferă tăria de a merge mai departe, iar solidaritatea și comuniunea contribuie la frumusețea și magia sărbătorilor de iarnă.

“Vă dorim să vă bucurați și să aveți alături de familie, cei dragi și apropiați multă sănătate, fericire și împliniri. Crăciun Fericit!” – prefect Vasile Moldovan, subprefect Alexandru Cosma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *