Aproape 50 de elevi ai Colegiului National “Mihai Eminescu” au aratat cum sarbatoresc colegii lor din Franta si Spania sarbatorile de iarna. In acest sens, au realizat felicitari in cele doua limbi, au cofectionat o iesle de Craciun si au adus cu ei elemente din bucataria celor doua popare. Pentru ca atmosfera sa fie cat mai aproape de realitate, “eminescienii” au colindat in limbile franceza si spaniola. Evenimentul s-a desfasurat la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare.
Elevii de la Colegiul National “Mihai Eminescu” din Baia Mare au pregatit o manifestare cu totul deosebita la Biblioteca Judeteana Baia Mare. Intr-un decor “latin”, ei au colindat “Noapte de vis” sau “Gingle Bells” in cele doua limbi, dupa care au prezentat scenete specifice sarbatorii din cele doua tari.
“Activitatea noastra se numeste “Craciun latin”, am dorit sa aratam cum sarbatoresc francezii, respectiv spaniolii, aceasta minunata sarbatoare. Am pregatit o expozitie de felicitari, in limbile franceza si spaniola, niste mancaruri specifice, dulciuri, respectiv vin, si bineinteles traditionalele colinde si scenete de Craciun”, a spus unul din cadrele didactice coordonatoare, Loredana Molnar.
Elevii au adus cu ei instrumente specifice celor doua tari, dulciuri, vinuri si nu au uitat nici de simbolistica sarbatorii si au confectionat machete care reprezentau ieslea in care S-a Nascut Mantuitorul.
“Pentru acest eveniment, cu ocazia sarbatorilor, am colindat in limba spaniola, am adus cateva mostre din bucataria spaniola, cum ar fi touron, un aliment dulce specific spaniol, vino tinto, vin rosu si am prezentat felicitari in limba spaniola”, a precizat Corina Stetcu, eleva la “Eminescu”.
“Ne-am gandit sa facem o mica festivitate cu mai multe colinde. De aceea am pregatit mai multe iesle de Craciun, care au transmis o atmosfera deosebita celor din liceu. Am muncit mult pentru ele. De asemenea, am facut cateva felicitari de Craciun si scenete in limba franceza”, a adaugat Alexandra Cionca, eleva la acelasi liceu.
La final, drept rasplata, elevii s-au “infruptat” din dulciurile franceze si spaniole pe care le-au adus.
Sursa: Catalin Tineghe