Anul Centenarului

Convoiul Unirii pornit din Maramureş a ajuns la Alba Iulia

Cele 10 căruţe pornite din Maramureş pentru a reface drumul străbătut în urmă cu 100 de ani de maramureşeni pentru a ajunge la Marea Unire din 1918 a ajuns la final. După 300 de kilometri parcurşi maramureşenii au ajuns la Alba Iulia unde a înnoptat.

În cursul zilei de 1 Decembrie, maramureşenii se vor alătura manifestării din Cetatea Alba Iulia care marchează împlinirea a 100 de ani de la evenimentele din 1918.

Plecarea convoiului, pe 22 noiembrie din Sighetu Marmaţiei, a însemnat şi împlinirea a 100 de ani de la Adunarea Populară din acelaşi oraş, adunare care a stabilit la acea vreme delegaţia Maramureşului pentru Alba Iulia.

Convoiul de căruţe s-a format în municipiul Sighetu Marmaţiei, însă pe parcurs s-au alăturat români care trăiesc în Ucraina, dar şi locuitori din cele patru zone etnografice ale Maramureşului.

 

Proiectul „Drumul Unirii” Sighetu Marmaţiei-Alba Iulia a fost propus de Consiliul Judeţean Maramureş şi este finanţat de Comitetul Interministerial pentru Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *