Vezi VIDEO
Producatorii si comerciantii de carnuri din Maramures au intrat, incepand de astazi, 28 martie, in vizorul reprezentantilor Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). Vizati sunt in special cei care cresc si vand miei, dar, in paralel, se fac verificari si la fermele sau magazinele care se ocupa cu desfacerea produselor avicole.
Potrivit inspectorilor sanitar-veterinari, controalele, care vor fi intetite in aceasta perioada, au ca principal scop scoaterea de pe piata a carnii si a alimentelor necorespunzatoare, precum si prevenirea toxiinfectiilor alimentare.
„De astazi si pana sambata inclusiv, noi vom asigura permanenta de specialitate in aceste locuri de sacrificare. Exista doua puncte de sacrificare autorizate temporar, unul in Baia Mare, in incinta fostului targ auto, unde s-a realizat si anul trecut sacrificarea, precum si in Valea Chioarului, unde avem un abator care a primit o autorizatie temporara. Cetatenii pot sa uziteze acest abator si sa isi sacrifice acolo mieii, sub supraveghere sanitar-veterinara”, a explicat directorul adjunct al DSVSA, Vasile Pop.
Reprezentantii institutiei au aratat ca, desi majoritatea maramuresenilor sarbatoresc Pastile in luna mai, s-a dispus acum inceperea unor controale mai amanuntite, avand in vedere ca sunt si foarte multe familii care se pregatesc pentru Pastile catolic di 31 martie.
Doua puncte importante pentru sacrificarea mieilor exista pana in acest moment la nivelul judetului, insa primariile din Maramures au posibilitatea sa amenajeze spatii speciale pentru sacrificare si in alte localitati. Este nevoie de o simpla cerere depusa la sediul DSVSA Maramures si de un spatiu acoperit, cu apa potabila, care respecta normele minime de igiena.
Recomandarea inspectorilor sanitar-veterinari este ca maramuresenii care vor sa puna carne de miel pe masa de Pasti sa fie atenti de unde se aprovizioneaza.
„Indrumam cetatenii pentru a putea preveni aparitia unor situatii de toxiinfectie alimentara, si nu numai, sa achizitioneze animale din aceste puncte de sacrificare. De asemenea, primariile au fost informate ca, in situatia in care doresc sa amenajeze niste puncte temporare, sa depuna o cerere la DSVSA”, a mai spus directorul adjunct al DSVSA, Vasile Pop.
Potrivit legii, pentru a oferi spre vanzare carne, macelarii din punctele de sacrificare a mieilor trebuie sa lucreze cu manusi, sorturi curate si casti speciale pe cap.
Sursa: Anca Popescu Glodan