Vezi VIDEO
Pentru ca ecourile despre reusita festivalului „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” de la Sapanta au ajuns pana la UNESCO, finantatorul, irlandezul Peter Hurley, si autoritatile locale se intalnesc in octombrie sa pregateasca deja cea de-a doua editie a evenimentului cultural romano-irlandez.
Chiar si dupa o luna de la festivalul romano-irlandez de muzica etno si clasica desfasurat in Sapanta, iar reactiile pozitive continua sa vina in comuna maramureseana.
Primarul Ioan Turda spune ca ecourile festivalului au ajuns pana la UNESCO si la cateva ambasade ale Romaniei din Europa. Ba mai mult, finantatorul si initiatorul festivalului, irlandezul Peter Hurley, revine in Sapanta in octombrie pentru a pregati editia de anul viitor.
„Domnul Peter Hurley m-a sunat si va veni in cursul lunii octombrie pentru a ne intelege ce e de facut pentru editia de anul viitor a festivalului. De aici incolo, cat vom fi sanatosi, se va tine! Nu stiu daca a fost un succes financiar, dar cultural a fost cu siguranta”, a mentionat primarul Turda, amintind ca evenimentul a fost posibil datorita conlucrarii dintre biserica ortodoxa din localitate, Consiliul Judetean Maramures si irlandezi si ca nu s-au inregistrat evenimente negative.
„Avand o privire de ansamblu, am constatat ca a fost plin de intelectuali, n-au fost sarbatori campenesti cu tenta de balci. Intr-o seara, din 700 de persoane, cel putin 500 au fost melomani veniti din Baia Mare, Sighet, Timisoara, Cluj, Bucuresti… Iar in ultima seara am avut peste 1.000 de persoane, majoritatea fiind intelectuali”, a mai explicat edilul din Sapanta.
Festivalul „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” de la Sapanta a reunit nu mai putin de 120 de artisti si s-a desfasurat la jumatatea lunii august, fiind axat pe o serie de piese din lucrarea compozitorului irlandez Shaun Davey, inspirata de epitafurile de pe mormintele din Cimitirul Vesel.
Sursa: Alexandru Ruja