Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat existenta unui conflict de interese de natura administrativa si penala in cazul lui Stefan Buciuta, fost deputat in mandatul 2008 – 2012. Potrivit ANI, Stefan Buciuta a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajata in perioada 15 decembrie 2008 – 14 septembrie 2012, in functia de expert in cadrul propriului birou parlamentar, in Circumscriptia electorala nr. 27 Maramures – Colegiul uninominal nr. 7.
Astfel, Stefan Buciuta nu a respectat dispozitiile art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative”.
Problemele fostului deputat nu se opresc aici, pentru ca in urma verificarii facute de ANI au rezultat indicii privind posibila incalcare a dispozitiilor art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, prin angajarea fiicei sale in cadrul propriului birou parlamentar, in urma careia fiica sa a obtinut venituri de natura salariala, in suma de 59.499 lei.
Astfel, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, potrivit caruia „fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima”.
Stefan Buciuta a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Fostul deputat nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.
Sursa: eMM.ro