Vezi VIDEO
Consumati produse autohtone si studiati eticheta produselor alimentare in momentul in care le cumparati sunt sfaturile care au venit de data aceasta nu din partea comisarilor de la Protectia Consumatorilor, ci chiar din partea unor tineri. Recomandarile au fost facute cu ocazia celei de-a doua editii a concursului de educatie civica si sanatate desfasurat astazi, 5 aprilie, la Colegiul National Transilvania din Baia Mare.
In cadrul actiunilor incluse in „Scoala altfel”, liceeni si profesori de la Colegiul National Transilvania au organizat astazi, 5 aprilie, cea de-a doua editie a concursului de educatie civica si sanatate, „S.O.S. – Productia de alimente”. Elevi si studenti din toata tara au avut ocazia sa trimita eseuri pe tema „Alimentele, prieten sau dusman” pentru a-i sensibiliza pe consumatori cu privire la necesitatea de a consuma produse sanatoase.
„Incearca sa sensibilizeze consumatorii, opinia publica si chiar producatorii cu privire la faptul ca alimentele ne pot fi un bun prieten daca ne servesc ca si aport de elemente necesare pentru viata sau pot sa fie un dusman daca contribuie la subrezirea sanatatii noastre”, Ioan Gheorghe Bonat, coordonatorul proiectului.
De asemenea, tinerii au realizat reclame pentru promovarea anumitor alimente cum ar fi fructele si legumele, dar si antireclame ce vizau produsele de tip fast-food. A treia sectiune a concursului a fost consacrata comunicarilor stiintifice. Adolescentii au recomandat consumatorilor sa fie mai atenti cu alimentatia lor pentru a evita problemele de sanatate.
„Sa manance cat mai sanatos si sa se gandeasca de doua ori inainte de a manca ceva, si sa citeasca prospectul, pentru ca o buna parte din alimente contin multe E-uri”, a recomandat una dintre eleve, Maria Hreniuc.
Un alt tanar i-a sfatuit pe cetateni „sa se uite la termenul de valabilitate, sa citeasca ce contin si care e compozitia produsului”. Si agentii economici au atras atentia populatiei ca ar trebui sa se reorienteze spre produsele romanesti, nu numai din sentimentul de patriotism, ci mai ales pentru ca aceste produse sunt mult mai sanatoase.
„De acum trebuie sa ne reorientam. Noi, romanii, va trebui sa consumam produse romanesti care ne-au ajutat sa traim de-a lungul secolului si ne-au facut independenti. Cu ce e mai bun un produs creat in nu stiu ce tara sau fructele create in alta tara, cu ce sunt mai bune portocalele bananele care nu avem de unde sa stim cu ce au fost injectate pentru a rezista un an intreg in defavoarea acelor mere romanesti?”, a semnalat unul dintre producatorii autohtoni, Ioan Maties.
Conducerea unitatii liceale a adaugat ca acest concurs e important pentru ca ii educa pe copii in privinta alimentatiei sanatoase. Directorul Colegiului, Mircea Carausan, a precizat ca doar educatia in aceasta privinta poate duce la schimbarea mentalitatii cand vine vorba de stilul de viata adoptat.
Concursul de educatie civica si sanatate se va incheia maine, 6 aprilie, cu evaluarea lucrarilor si cu inmanarea diplimelor de participare. Cele mai bune lucrari vor ajunge sa fie premiate in revista ALIMEDIA, in varianta online.
Sursa: Camelia Tocaci