Vezi VIDEO
Angajatii care sunt nevoiti sa revina “fortat” la serviciu din concediul de odihna au dreptul sa primeasca despagubiri din partea angajatorului. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Maramures, in cazul in care concediul este intrerupt din cauza angajatorului, acesta din urma trebuie sa acopere cheltuielile de vacanta ale salariatului si ale familiei acestuia. Totodata, patronul mai are obligatia sa ii ofere angajatului alte zile libere in contul celor pierdute.
In conditiile crizei actuale, putini angajati isi permit sa spuna “nu” solicitarii patronului de a reveni la lucru chiar in perioada de concediu. Si mai putin stiu insa ca angajatorul are obligatia sa suporte toate costurile pe care le presupune intreruperea vacantei.
“Reintoarcerea din concediu se poate realiza la solicitarea scrisa a salariatului, iar in cazul angajatorului, acesta poate apela la acest procedeu in caz de forta majora sau cand interesele urgente presupun prezenta salariatului la locul de munca. In aceste conditii, angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile de reintoarcere a salariatului si a familiei sale din concediu, precum si eventualele prejudicii suferite de catre salariat ca urmare a reintoarcerii din concediu”, a precizat Mircea Onea, purtator de cuvant al ITM Maramures, adaugand ca prevederile referitoare la acest lucru sunt mentionate in articolul 51 din Codul Muncii.
Baimarenii par dispusi la concesii in ceea ce priveste in concediul de odihna si spun ca accepta sa revina la serviciu, motivati fie de banii pe care angajatorul ii ofera in compensatie, fie pentru ca… asa i-a obisnuit sistemul.
“Da, am fost chemat din concediu. M-am dus, asta e. Am primit in schimb bani. Eu lucrez in afara, a trebuit sa imi consum cinci zile din concediu ca sa ma reintorc., dar a meritat… ”, a declarat baimareanul Nicolae Sovre.
“Vai, si de cate ori am fost eu chemat la serviciu din concediu! N-am primit nimic in schimb…Poate felicitari…daca le-am primit si pe alea. Atatea concedii am ratat cate am si facut. La fiecare cate cinci, sase si chiar sapte zile”, a spus Dan Ionescu.
Purtatorul de cuvant al ITM Maramures a mai aratat ca compensarea in bani a concediului de odihna este posibila doar in cazul incetarii contractului de munca, cand acest concediu de odihna nu poate fi efectuat.
Sursa: Anca Popescu