Comisia Europeana invita la initierea unui dialog la nivel international pe tema guvernarii internetului, se arata intr-un comunicat al forului, care a mentionat ca, in ultimii 40 de ani, internetul s-a transformat dintr-un proiect al guvernului SUA intr-o retea mondiala de comunicare. CE a subliniat insa ca, in ciuda schimbarii majore a conceptului, internetul continua sa fie dirijat de un singur ”politist”: o institutie cu sediul in California numita ICANN.
ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) este o organizatie non-profit care supravegheaza sistemul de alocare a adreselor in spatiul cibernetic. Infiintata in anul 1998, ea functioneaza pe baza unui contract incheiat cu administratia americana. Desi are statut de organizatie privata si un consiliu de administratie international, ICANN raspunde, insa in fata autoritatilor de la Washington.
Contractul incheiat intre ICANN si guvernul SUA expira in luna septembrie, iar Comisia Europeana a cerut ca statutul organizatiei sa fie revazut, astfel incat sistemul de supraveghere a internetului sa implice mai multe entitati internationale. Potrivit comisarului pentru societate informationala, Viviane Reding, ICANN se apropie de un ”moment istoric”.
Comisarul european a subliniat ca unul dintre aspectele cele mai controversate teme este controlul asupra numelor de domenii care cuprind coduri de tara, de tipul .uk, .fr sau chiar .eu. Intr-un document intitulat ”Guvernarea internetului: etapele urmatoare”, Comisia propune administrarea ICANN de catre organisme private, ”pe baza unor principii agreate de autoritatile publice, dar fara interventia guvernului in operatiunile de zi cu zi”.
In prezent, 1,5 miliarde de persoane folosesc internetul in fiecare zi (300 de milioane doar in spatiul UE), iar ICANN este supus unor presiuni pentru a oferi mai multe sufixe de domenii de tipul .com, .org, si .net. De asemenea, este in crestere cererea de adrese in alte limbi in afara de engleza. ICANN spera sa introduca un sistem care sa garanteze ca un continut publicat pe internet provine intr-adevar de la sursa pretinsa.
Sursa: Ioana Osan