Alegerile locale, cele generale, prezidentiale, dar si referendumurile se vor desfasura in baza unui cod legislativ modificat. Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a lansat in dezbatere publica un proiect de act normativ, care, daca va fi aprobat in actuala forma, va pune la cheltuiala autoritatile pentru ca impune inlocuirea tuturor urnelor existente in prezent cu unele… transparente.
Un alt aspect important este fixarea in calendar a unor zile special destinate derularii scrutinurilor. Astfel, alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat, respectiv cele pentru Presedintia Romaniei vor avea loc in a treia duminica a lunii noiembrie, in timp ce cele pentru desemnartea alesilor locali se vor derula in prima duminica din iunie.
In proiect s-a specificat ca votarea, pe teritoriul tarii, se va desfasura strict intre orele 7:00 si 21:00, in timp ce in strainatate, mai exact in zonele unde exista diferente de fus orar, procesul destinat alegerilor se poate prelungi dupa limita prevazuta pentru Romania.
In cazul alegerilor anticipate, scrutinul trebuie anuntat, in baza unei hotarari a AEP, cu 90 de zile inaintea zilei fixate pentru vot. Alegerile partiale vor fi obligatoriu facute publice cu 45 de zile in avans, in timp ce data referendumului trebuie anuntata cu o luna inainte pentru a se putea realiza popularizarea lui.
Un articol distinct se refera la perioada electorala. Se mentioneaza ca in cazul alegerilor aceasta incepe cu cel putin 90 de zile inaintea datei votarii si se incheie in momentul in care sunt facute publice rezultatele. In cazul referendumului, perioadei electorale i se da startul in momentul in care se face oficial anuntul privind data derularii.
Proiectul prevede si amenzi substantiale, unele chiar si de 8.000 de lei, pentru cei care incalca prevederile Codului Electoral. Abaterile vizate sunt de genul neintroducerii buletinelor in urna de catre alegatori, propagandei electorale in ziua votului, distrugerii afiselor electorale sau prelungirii nejustificate a perioadei de desfasureare a scrutinului.
Totodata, sunt mentionate cazurile care pot fi considerate “frauda electorala” si care duc la anularea votarii intr-o anumita sectie. Pe aceasta lista figureaza zece grupuri de infractiuni, printre care: impiedicarea unei persoane sa participe la vot, favorizarea votului in cazul celor care nu au drept, modificarea ori falsificarea informatiilor din listele electorale, dar si exercitarea de presiuni asupra alegatorilor pentru a vota intr-un anumit fel.
Normele de reprezentare prevazute pentru alegeri la Camera Deputatilor sunt de 70.000 de locuitori pentru un deputat, in timp ce pentru senatori ele au fost fixate la 160.000 de persoane. Cifra consilierilor va corespunde, ca si pana acum, numarului de locuitori din oras, comuna, respectiv din judet.
“Demersul AEP a vizat armonizarea legislatiei electorale din Romania si crearea unui cadru general pentru toate tipurile de alegeri care sa confere o mai mare coerenta si fluiditate derularii procedurilor specifice organizarii si desfasurarii procesului electoral. Totodata, demersul a urmarit inlaturarea actualelor discrepante si lacune legislative, asigurand, in acest fel, o mai mare stabilitate a legislatiei electorale”, au aratat, intr-un comunicat de presa, reprezentantii autoritatii.
S-a mentionat totodata ca proiectul urmeaza sa fie analziat atat de oamenii politici, cat si de experti in domeniul electoral. Puteti citi pe larg proiectul AEP facand clik AICI.
Sursa: Larisa Cordea