Vezi VIDEO
Meseriile de sudor, electrician sau tinichigiu auto nu mai sunt pe placul elevilor din ziua de astazi. Daca in urma cu cateva zeci de ani, erau unele dintre cele mai cautate profiluri, astazi, directorii unitatilor scolare care au decis sa includa o astfel de oferta de scolarizare in planul de invatamant pentru anul scolar 2012-2013 se tem ca nu vor avea parte de cereri si vor ca vor fi nevoiti sa renunte la idee.
Zece licee din Maramures au decis ca, din toamna, sa aiba clase de invatamant profesional. In functie de cerintele pietei, dar si de tipurile de firme din judet cu care sunt incheiat parteneriate, au fost alese domeniile in care se pot specializa elevii maramureseni.
Unul dintre liceele care a decis reintroducerea invatamantului profesional este si Colegiul Tehnic „Transilvania” din Baia Mare, unde au fost stabilite zece specializari. Cu toate astea, in cele doua etape de inscrieri care au avut loc pana acum, mai putin de jumatate dintre locuri au fost ocupate.
„Din pacate, interesul este destul de redus. Nu-mi explic de ce. Parerea mea este ca e atractiv si, oricum, dupa invatamantul profesional, ei pot sa isi continue studiile in ciclul superior al liceului. Pot sa va spun ca dupa primele doua etape de inscriere mai sunt locuri la toate specializarile si ne punem sperantele in a treia etapa de inscrieri, care incepe in 27 august”, a precizat, pentru eMaramures, directorul colegiului, Mircea Carausan.
Cursurile la clasele profesionale dureaza doi ani si, in tot acest timp, elevii beneficiaza de o bursa lunara, in cuantum de 200 de lei. In timpul semestrelor, elevii vor face practica la agentii economici cu care au fost incheiate parteneriate iar dupa finalizarea studiilor vor putea fi angajati la aceste societati.
„La toate aceste profiluri avem conventii incheiate cu agenti economici foarte seriosi, care doresc ca acesti copii sa isi desfasoare instruirea practica la firmele respective si care doresc ca cea mai mare parte din absolventi sa fie angajati, deci au asigurat si un loc de munca dupa terminarea invatamantului profesional. Dintre aceste profiluri, cea mai mare cautare a fost la profilul de Turism si Alimentatie si la Industrie Alimentara, dar numai pe partea de brutarie, la prelucrarea carnii nu. In rest, destul de putine cereri”, a mai aratat Carausan.
Daca la profilul Turism si Alimentatie, din cele 24 de locuri au fost ocupate 20, pe alte segmente de activitate, cum sunt Mecanica sau Electrica, au fost ocupate doar unul sau doua locuri. Dascalii maramureseni isi pun sperantele in cea de-a treia etapa de repartizare, ce se va desfasura in perioada 27-31 august.
Sursa: Gabriela Kuhajda