O campanie nationala pentru transformarea unui numar de foste inchisori comuniste, lagare si colonii de munca in muzee memoriale ale victimelor comunismului va fi demarata de catre Institutul National al Patrimoniului (INP), potrivit unui comunicat. Institutul National al Patrimoniului va analiza toate penitenciarele si lagarele din Romania, urmand ca in urmatoarea perioada membrii INP sa decida care dintre acestea vor putea fi incluse in Programul National de Restaurare, au declarat, pentru Mediafax, reprezentantii institutiei.
De asemenea, campania nationala pentru transformarea unui numar de foste inchisori comuniste si lagare in muzee va fi finantata de Institutul National al Patrimoniului.
Potrivit reprezentantilor institutiei, INP finanteaza si restaurarea Memorialului Fortul 13 Jilava.
Totodata, reprezentantii INP alaturi de cei ai Fundatiei Konrad Adenauer si ai Primariei municipiului Ramnicu Sarat vor participa, in perioada 12-15 septembrie, la un workshop international organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.
In acest context vor fi stabilite principalele directii de actiune pentru transformarea fostei inchisori de la Ramnicu Sarat, unul din cele mai dure puncte ale represiunii comuniste, in Memorial al Victimelor Comunismului.
„In premiera, vom anunta la Ramnicu Sarat demararea unei politici publice si a unei campanii nationale aferente transformarii unui numar de foste inchisori comuniste si lagare sau colonii de munca in muzee memoriale ale victimelor comunismului. Este inadmisibil ca Romania nu are pana acum un asemenea circuit memorial, amenajat in memoria celor care si-au pierdut ani grei sau chiar viata in aceste spatii ale terorii”, a declarat Alexandru Muraru, directorul general al Institutului National al Patrimoniului.
Workshopul va reuni specialisti si experti din Romania si din strainatate in domeniul restaurarilor de monumente si al represiunii comuniste, care vor identifica cele mai creative si eficiente solutii pentru realizarea proiectului, a carui finalizare este estimata pentru anul 2016. Acesta este primul workshop international organizat vreodata in Romania cu scopul identificarii unor solutii in vederea transformarii unui fost spatiu de detentie in Memorial al Victimelor Comunismului.
Sursa: Mediafax