Filmul „Politist, adjectiv”, care i-a adus regizorului Corneliu Porumboiu doua premii la editia 2009 a Festivalului de la Cannes, este propunerea Romaniei la prestigioasele premii Oscar, la categoria „Cel mai bun film intr-o limba straina”. Filmul lui Porumboiu a primit la Cannes Premiul juriului sectiunii „Un Certain Regard” si premiul FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique).
Editia din 2010 a galei premiilor Oscar va avea loc pe 7 martie, Academia de film americana fiind obligata sa intarzie data ceremoniei datorita Jocurilor Olimpice de iarna. De regula, gala avea loc la sfarsitul lunii februarie, insa a 82-a ceremonie anuala a premiilor Oscar a fost programata pentru duminica, 7 martie 2010, la Kodak Theatre din Los Angeles.
Juriul care a decis ce film va propune Romania a fost format din sapte specialisti in domeniul cinematografiei: Magda Mihailescu, Cristina Corciovescu, Dana Duma, Eugenia Voda, Mihai Chirilov, Eugen Atanasiu si regizorul Dinu Tanase.
Cristi (personaj interpretat de Dragos Bucur, care a jucat si in scurtmetrajul lui Porumboiu ”Visul lui Liviu”), care este politist, urmareste un tanar a carui casa este pusa sub supraveghere, incercand sa afle sursa de la care isi procura hasis. Cristi empatizeaza cu tanarul infractor, spunandu-le colegilor sai politisti ca legea, care ar considera uzul de droguri ca fiind o infractiune ce atrage dupa sine o pedeapsa de pana la opt ani de inchisoare, se va schimba in cativa ani, pentru a reflecta timpurile moderne.
Natura capricioasa a legii, alaturi de caile alambicate ale limbajului si ale semnificatiilor, constituie adevaratul subiect al filmului ”Politist, adjectiv”, dupa cum sugereaza si titlul peliculei. Punctul culminant al filmului il constituie o confruntare intre Cristi si seful acestuia, Anghelache, jucat de actorul Vlad Ivanov. Cei doi barbati, impreuna cu un alt ofiter, se intrec cautand cuvinte in dictionar.
Pentru editia din luna februarie a acestui an a premiilor Oscar, propunerea Romaniei a fost „Restul e tacere”, in regia lui Nae Caranfil. In 2008, propunerea Romaniei a fost filmul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” de Cristian Mungiu, premiat cu ”Palme d’Or” la Cannes 2007, iar cu un an in urma – lungmetrajul de debut al lui Catalin Mitulescu – „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”. In 2005 a fost propus filmul „Moartea domnului Lazarescu”, in regia lui Cristi Puiu. In 2004, Romania nu a facut nicio propunere, din cauza ca productiile romanesti nu au indeplinit criteriile impuse de Academia Americana de Film.
Potrivit regulamentului Academiei Americane de Film, productiile care se pot inscrie la aceasta categorie trebuie sa fie lungmetraje produse in afara Statelor Unite, cu un dialog in alta limba decat engleza, si care sa nu fi fost lansat mai devreme de 1 octombrie 2008 si nici mai tarziu de 30 septembrie 2009.
O alta regula impusa de Academia Americana de Film este aceea ca peliculele inscrise sa fi rulat cel putin sapte zile consecutive intr-un cinematograf si sa aduca incasari producatorului.
Fiecare tara are dreptul la o singura propunere, care sa fie primita de Academie, pana la 1 octombrie. La sfarsitul lunii iunie, Academia Americana de Film a trimis formularele de inscriere, la categoria „Cel mai bun film intr-o limba straina”. Nominalizarile la premiile Oscar, editia 2010, vor fi anuntate pe 2 februarie.
Sursa: Agerpres