O echipa de fizicieni din Germania si Olanda, printre care si un cercetator roman, a reusit sa observe pentru prima oara materia ”lipsa” din care este alcatuit Universul, materie a carei existenta a fost stabilita din punct de vedere teoretic dar nu a putut fi niciodata pana acum observata direct, conform unui comunicat emis de Institutul Max-Planck de fizica extraterestra de la Garching, in apropiere de Munchen.
Universul este compus in proportie de 95% dintr-o materie a carei compozitie ramane necunoscuta – materia neagra (21%) si energia intunecata (75%). Restul intre 4% si 5% este constituit din materie ordinara (protoni si neutroni). Insa toate galaxiile descoperite pana in prezent nu contineau decat pe jumatate materie ordinara, numita si barionica, raportat la masa lor.
Folosind telescopul XMM-Newton cu raze X al Agentiei Spatiale Europene (ESA), echipa de astrofizicieni germani si olandezi au reusit sa surprinda o parte din ceea ce ar putea fi cealalta jumatate a acestei materii ordinare. Ea este situata in parti ale Universului relativ vide, intre doua sau mai multe mase galactice.
Aceasta materie ”lipsa” este de fapt o punte de gaze fierbinti si cu o densitate foarte mica ce uneste doua mase galactice diferite, Abell 222 si Abell 223, aflate la o distanta de aproximativ 2,3 miliarde de ani lumina de Terra (1 an lumina = 9.460 miliarde de kilometri).
Gazul cu temperatura cuprinsa intre 10.000 si 1 milion de grade Celsius milion de grade ”este probabil partea cea mai densa si mai calda a gazului raspandit in cosmos, care ar putea constitui aproximativ jumatate” din materia ordinara, a declarat Norbert Werner, coordonator al studiului publicat in revista americana Astronomy and Astrophysics Letters.
Sursa: Rompres
Am rămas cu povestea la pioneze! Vorbeam de șubrezimea sistemului politic și administrativ maramureșean! O șubrezime accentuată în ultimele luni,...
Citeste mai mult