Femeile care beau zilnic un pahar cu lapte degresat sau cu continut redus de grasimi prezinta un risc mai scazut de artrita, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani. Cercetatorii de la Universitatea din Boston au descoperit ca laptele, consumat zilnic, reduce gravitatea osteoartritei la nivelul genunchiului, insa acest efect a fost constatat numai in cazul femeilor. In acelasi timp, consumul zilnic de branza agraveaza aceasta problema, iar iaurtul nu avea niciun efect, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor, informeazadailymail.co.uk.
Osteoartrita este o boala degenerativa, care provoaca inflamarea dureroasa a articulatiilor mainilor, soldurilor si genunchilor. „Consumul de lapte joaca un rol important in sanatatea oaselor. Studiul nostru este cel mai amplu de pana acum care cerceteaza impactul consumului de lactate asupra evolutiei osteoartritei la nivelul genunchilor”, a declarat Bing Lu, coordonatorul studiului, de la Brigham & Women’s Hospital din Boston.
Osteoartrita, cea mai frecventa afectiune articulara, este mai des intalnita in cazul femeilor decat al barbatilor si peste un milion de adulti sunt nevoiti sa mearga la medic in fiecare an din cauza acestei boli. Atunci cand doctorii evalueaza severitatea osteoartritei, acestia utilizeaza imagistica prin rezonanta magnetica pentru a masura spatiul existent intre articulatii. Ingustarea spatiului dintre articulatii indica subtierea cartilajului, fapt care agraveaza osteoartrita.
La inceputul experimentului, au fost stranse informatii despre dieta participantilor, iar spatiul dintre incheieturile acestora a fost masurat cu tehnicile specifice, se arata in studiul publicat in revista Arthritis Care & Research. La experiment au participat 888 de barbati si 1.260 de femei cu artitra a genunchiului, care au mers la controale periodice intr-un interval de pana la patru ani.
Pentru femeile care au consumat 240 de mililitri de lapte pe zi, gradul de deteriorare a incheieturilor a fost mai redus. Astfel, pentru femeile care nu au baut deloc lapte, spatiul intre incheieturi era, in medie, de 0,38 milimetri, iar pentru cele care au baut cel putin sapte pahare de lapte pe saptamana, acesta a fost semnificativ mai redus, de, in medie, 0,26 milimetri. Rezultatele au ramas aceleasi si dupa luarea in calcul a severitatii bolii, a indicelui de masa corporala si a obiceiurilor alimentare.
In cazul barbatilor, consumul de lapte a imbunatatit sanatatea articulara a genunchilor doar daca s-a facut in cantitati considerabile. „Descoperirea noastra arata ca, pentru femeile care beau frecvent lapte, evolutia osteoartritei este mai redusa”, a precizat Bing Lu. Acesta a mai spus ca nu se stie exact de ce laptele are rezultate mai bune in cazul femeilor, insa a adaugat ca acest fenomen ar putea avea legatura cu cresterea nivelului de calciu si cu faptul ca acest aliment, ca parte a unei diete sanatoase, contribuie la combaterea obezitatii.
Sursa: Mediafax