Excesele din perioada sarbatorilor de iarna, consumul de alimente cu aport mai mare de calorii si sedentarismul maresc colesterolul cu peste 15 la suta, a avertizat un medic de la Unitatea de lipide si arterioscleroza a Spitalului Universitar Reina Sofía din Cordoba, Francisco Pérez Jiménez, potrivit caruia aceasta crestere a nivelului de colesterol poate implica o crestere a riscului de boli vasculare, semnaleaza marti Europa Press.
‘Este important sa se actioneze cat mai repede, deoarece, chiar si in cazul unei cresteri mai putin semnificative, efectul ei daunator asupra peretilor arterelor provoaca ingustarea acestora, ceea ce poate afecta sanatatea cardiovasculara. De aceea, alimentatia si stilul de viata sunt fundamentale pentru a avea colesterolul sub control’, a spus expertul.
Cheia pentru a mentine controlul asupra colesterolului si a preveni riscul cardiovascular se bazeaza pe o alimentatie variata si echilibrata, in care este important sa se acorde prioritate alimentelor de origine vegetala. Fructele uscate si pestele gras aduc grasimi nesaturate, fapt pentru care este mai bine sa se consume aceste alimente in locul celor cu un aport mare de grasimi saturate.
Specialistul a recomandat, de asemenea, cinci portii de fructe si legume pe zi, de preferinta proaspete si locale; inlocuirea grasimilor saturate cu grasimi nesaturate; legume combinate cu cereale, peste sau carne alba; lapte si produse derivate degresate si cu un nivel scazut de sare; includerea unor alimente functionale care reduc colesterolul.
Sursa: Agerpres