Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr.Gheorghe Mencinicopschi, recomanda evitarea exceselor alimentare in perioada sarbatorilor de iarna. „In primul rand, o atentie mare trebuie sa aiba cei care au tinut post, sa crute sistemul digestiv. Sa manance in trei zile, nu in trei ore, mancarea de sarbatori. Mesele trebuie sa fie distantate. Se incepe cu o salata iar inainte de a consuma alcool, care nu trebuie sa depaseasca 50 de mililitri barbatii si 25 femeile, este necesara o gustare”, a declarat prof. dr. Mencinicopschi.
In ziua de Craciun se poate manca friptura, nu numai de porc, ci si de curcan. La fel, sarmalele pot fi facute cu un amestec de carne de porc si pasare, pentru ca mai reduce din grasimi. Se poate manca si peste, cum ar fi pastrav romanesc, a spus prof. dr. Mencinicopschi.
Potrivit acestuia, este bine sa se faca pauze intre feluri iar la sfarsitul mesei sa se consume ananas, papaya sau kiwi, care ajuta foarte mult digestia.
Totodata, el recomanda ca preparatele sa fie facute acasa, garniturile sa fie de preferat legumele iar cei care sufera de diferite afectiuni sa respecte recomandarile medicilor. Pentru mahmureala cel mai indicat este somnul, a mai mentionat prof. dr. Mencinicopschi.
Sursa: Agerpres