Regimul mediteranean previne intr-o oarecare masura imbatranirea capacitatilor cerebrale. Odata cu inaintarea in varsta apar tulburari cognitive, care afecteaza procese importante ca memoria, gandirea, limbajul, atentia, luarea de decizii sau rezolvarea problemelor. Sunt functii superioare care scad cu vremea, scrie passionsante.be.
Cercetatori greci si americani de la universitatile din Atena si Alabama au vrut sa determine in ce masura alimentatia tipic mediteraneana ar poate incetini acest declin. Regimul se bazeaza indeosebi pe fructe si legume, ulei de masline ca principala materie grasa (aproape exclusiva), mai mult peste si mai putina carne rosie, putine produse lactate si consum moderat de alcool (mai ales vin rosu). Studiul s-a desfasurat pe circa o mie de adulti in jur de 60 de ani. Informatiilor despre obiceiurile alimentare li s-au adaugat rezultatele unor teste cognitive realizate anual.
Rezultatele au aratat ca participantii a caror alimentatie se apropie cel mai mult de regimul mediteranean prezinta un risc cu 20% mai mic sa dezvolte tulburari cognitive, afectand indeosebi memoria.
“Regimul alimentar este un lucru modificabil ce poate ajuta la pastrarea functionalitatii cognitive in procesul de imbatranire”, arata dr Beatrice Vuaille in Le Quotidien du Medecin. Acesta reprezinta totusi numai un element care trebuie luat in considerare, trebuind sa fi asociat cu practicarea regulata a unei activitati fizice, abtinerea de la fumat, controlul greutatii sau tratarea diabetului si a hipertensiunii.
Sursa: Agerpres