Alegerile pentru Parlamentul European si referendumul pentru votul uninominal s-au incheiat. In Maramures, rezultatele se cunosc, iar reprezentantii partidelor au inceput sa isi faca autocritica ori sa isi anunte succesul pentru ca procentul trecut in dreptul formatiunii din care fac parte este oglinda muncii lor nu doar din perioada campaniei electorale. Pentru alegeri au muncit nu doar politicienii, ci si oameni obisnuiti, fara de care sectiile de votare nu ar fi putut functiona. Finish-ul a fost duminica dupa numararea voturilor, cand presedintii sectiilor, cu saci mari si negri, au plecat spre Biroul Electoral Judetean.
Dupa o zi lunga, membrii sectiilor de votare au avut o noapte si mai si pentru ca, de la ora 21.00 – cand s-au deschis urnele, a inceput numaratoarea buletinelor. La sectia de votare 53 din Baia Mare, ”ritualul” nu a fost diferit. Membrii sectiei nu au avut o duminica prea usoara, chiar daca numarul alegatorilor nu a fost prea ridicat, doar aproximativ 25% din cei peste 1.500 de baimareni inscrisi pe lista prezentandu-se la vot. Oboseala s-a putut citi pe chipurile multora inca dinainte de ora 21.00, insa nu prea a fost timp de cascat pentru ca inchiderea sectiei de votare nu a coincis si cu terminarea activitatii. Din contra, desigilarea urnei a presupus o atentie marita din partea presedintelui sectiei, Klara Kirmaier, a vicepresedintelui Bogdan Radu, dar si a membrilor – toti reprezentanti ai partidelor politice.
Klara Kirmaier, director al gradinitei in incinta careia a fost sectia de votare, a condus ”operatiunea” aproape militareste, ordinele BEJ si cele ale ”casei” fiind respectate pe deplin, insa modul de organizare s-a dovedit eficient pentru ca cele peste 400 de buletine de vot din urna au fost numarate relativ repede, iar rapoartele catre BEJ Maramures au iesit ”la fix”.
Deschiderea urnei nu este o misiune simpla. Jandarmul sta de paza, de parca buletinele ar pretui cat un regat, nu un mandat. Presedintele si vicepresedintele incep apoi pregatirile. Intai de toate, acestia desurubeaza cuiele din urna, dupa care rup sigiliile. Miscarile le sunt privite cu atentie de membri, care, in picioare, par coplesiti de moment – explicabil insa pentru ca, in calitate de membri de partid sunt interesati in mod direct sa aiba cat mai multe voturi in urna. Odata dat jos capacul, incepe ”distractia”. Klara Kirmaier, sustinuta de mai tanarul ei ”adjutant” – Bogdan Radu, ia fiecare buletin de vot, il rasfoieste de la un capat la altul si anunta cui i l-a dat alegatorul. ”PD”, ”Partida Romilor”, ”PLD”, ”PNL”, ”PLD”, ”PSD”, ”PD” si asa pana la fundul urnei. Treaba nu are nimic de-a face cu distractiam dar face parte din atributiile membrilor sectiilor de votare.
Glume nu se prea fac. Lumea este incordata. Buletinele de vot incep sa treaca din mana in mana, sa fie aranjate pe partide, iar apoi sa fie numarate. Nu lipsesc nici ”glumele” alegatorilor: cinci la numar si toate declarate nule. Unul dintre cetateni, extrem de indecis, a pus stampila ”Votat” in patru patrulatere, altul a nimerit doua, iar unul a depus in urna un buletin nestampilat, probabil deziluzionat de oferta electorala.
Dupa mai bine de o ora de ”citit” buletine, presedintele sectiei trece la nivelul doi, adica la numararea voturilor pe partide. Chiar daca nu au spus-o cu voce tare, probabil fiecare dintre membri s-a gandit macar pentru o fractiune de secunda ca si absenteismul are beneficiile sale: mai putini alegatori = mai putine buletine de vot de numarat = mai putina treaba = mai repede acasa, la somnic. Anuntul rezultatelor pe partide a mai reinviorat atmosfera printre membri, pentru ca a fost semnalul numaratorii inverse pana la incheierea misiunii in sectia de votare, adica trecerea la nivelul trei: al completarii proceselor verbale. ”Trebuie scris frumos”, ”Nu trebuie depasite casutele pentru ca nu mai citeste aparatul”, ”Nu trebuie gresit”, ”Sa nu uitam sa semnam”. Nu e de mirare ca vicepresedintelui de numai 26 de ani din sectia de votare a inceput sa ii tremure pixul in mana.
Pana la urma, toate procesele verbale au fost completate caligrafic, stampilele de vot au fost renumarate, buletinele de vot au fost legate strans, iar pixurile adunate. Asa s-a ajuns la nivelul patru: al plecarii spre Biroul Electoral Judetean, in cazul presedintelui si vicepresedintelui, sau spre casa, in cazul membrilor sectiei de votare cu multumirea ca s-a terminat. Revederea… în 2008, pentru ca urmeaza o noua serie de alegeri.
Foto: eMM.ro
Sursa: eMM.ro