![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
A inceput scoala, insa pentru unii elevi nu este un motiv de bucurie. Neajunsurile si problemele din familie au devenit apasatoare pentru doi adolescenti din Baia Mare, de 14 si 16 ani. Daca alti copii de varsta lor se gandesc la o garderoba noua pentru inceputul anului scolar sau la un nou telefon mobil, Larisa si Stefan Mihaly nu se gandesc decat la banii lipsa, la fratii lor gemeni cu mari probleme de sanatate, dar mai ales la faptul ca pana la sfasitul lunii risca sa ramana fara acoperis deasupra capului.
Cei doi adolescenti au intrat anul acesta in clasa a V-a, respectiv in clasa a VII-a. Din cauza grijilor de acasa, fratii au ramas cu doi ani scolari in urma. Spera totusi ca vor reusi sa isi termine studiile, dar numai daca vor gasi sprijin la parinti. Isi doresc, de asemenea, sa nu ramana fara micuta garsoniera pe care o ocupa pe Aleea Uranus.
“Sunt in clasa a VII-a, dar ar trebui sa fiu la liceu. Am ramas din greseala in clasa a VII-a la patru materii, pentru ca am lipsit, nu mi-am facut temele si nu am stiut ce sa fac. Au fost si problemele de acasa si nu am mai avut ce sa fac. Imi doresc sa invat si sa fac tot ce pot si sper sa fie mai bine. Incerc sa ma duc si la liceu, si apoi la lucru sa-mi ajut parintii sa reusim sa ne platim datoriile”, a spus Stefan Mihaly.
Cei doi tineri de cele mai multe ori nu reusesc sa invete pentru ca trebuie sa aiba grija de fratii lor mai mici, ambii cu handicap. Sunt contienti ca fara scoala nu au nicio sansa pentru ca isi vad in fiecare zi tatal, care abia daca isi gaseste de lucru cu ziua. Intr-un cerc vicios sunt prinsi copiii familiei baimarene, iar grav este ca niciunul dintre ei nu intrevede o sansa de scapare.
”A fost placut sa ma reintalnesc cu colegii mei, desi pana acum la scoala nu a fost foarte bine. Nu am putut sa invatam, nu am putut face scoala, pentru ca am lipsit. Trebuia sa stam cu fratii nostri si am avut absente o gramada. In continuare vreau sa merg la scoala, sa avem taxele platite si sa rezolvam problema fratilor gemeni”, a povestit Larisa Maria Mihaly.
Sotii Mihaly, el de 42 de ani, ea de 35 de ani, au o situatie dificila, iar de la o zi la alta traiul devine si mai greu. Mama copiilor trebuie sa se ocupe de cei doi gemeni de 6 ani care au probleme psihice, iar tatal nu reuseste sa isi gaseasca un loc de munca stabil, astfel ca singurele venituri ale familiei sunt alocatiile. Au mai fost ajutati financiar, insa banii le-au ajuns pentru prea putina vreme.
”Nu prea avem venituri, numai alocatia. Sotul a lucrat la mai multi patroni, dar numai nu l-au platit si ne descurcam foarte, foarte greu. Cei doi copii mari au inceput scoala, dar ne descurcam foarte greu. Acuma cineva le-a luat cateva rechizite, i-a fost mila de situatia noastra in care suntem si ne-a mai ajutat cat a putut”, a relatat Felicia Mihaly, mama copiilor.
Familia locuieste intr-o locuinta sociala din Baia Mare, dar a acumulat datorii pe care nu mai au cum sa le plateasca. Reprezentantii Serviciului Public Asistenta Sociala Baia Mare au aratat ca s-au alocat constant fonduri din buget si de la ONG-uri, dar sunt multe cazuri sociale in Baia Mare.
”Familia Mihaly este o familie care se regaseste intre familiile cu risc de marginalizare sociala de pe raza municipiului Baia Mare, care sunt monitorizate de catre Serviciul Public Asistenta Sociala, familie care si in cursul anului acesta a fost ajutata constant, fie ca vorbim de ajutor financiar, fie ca vorbim de alte tipuri de ajutoare. In luna ianuarie a primit un ajutor de urgenta in valoare de 4.000 de lei din bugetul local, datorita problemelor pe care familia le are, in special cu cei doi gemeni”, a punctat directorul Serviciului Public de Asistenta Sociala, Bogdan Gavra.
Pe langa problemele financiare, cei doi parinti trebuie sa se descurce cu cei doi gemeni ai familiei, care sufera de tulburari neurologice inca de la nastere. Din cauza lipsei banilor, cei doi micuti sunt tratati cand si cand, iar situatia lor risca sa se inrautateasca. La fel si a intregii familii Mihaly care risca sa fie evacuata din casa ca urmare a restantelor acumulateb la chirie si utilitati.
Sursa: Gabriela Kuhajda