Actualitate Sanatate

Caz confirmat gripă AH1N1 în Maramureș!

În contextul epidemiei de gripă declarată la nivel național și în Maramureș a fost confirmat oficial primul caz de îmbolnăvire cu gripă, cu virusul AH1N1.

Informația a apărut pe raportarea din data de 30 ianuarie a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, acolo unde sunt publicate săptămânal cifrele furnizate din fiecare județ. Din fericire evoluția pacientului din Maramureș a fost una pozitivă, neînregistrându-se decesul.

Gripa este o afectiune respiratorie contagioasa, provocata de virusurile gripale. Poate avea consecinte moderate pana la severe, conducand uneori chiar la deces. Gripa este diferita de o raceala, debuteaza brusc si violent, in timp ce simptomele racelii cresc gradual in intensitate.

In gripa, perioada de incubatie variaza intre 1-4 zile. Adultii pot infecta alte persoane inca dinainte de debutul simtomelor (cu 1 zi inainte ca simtomele sa se manifeste). De obicei, perioada de contagiozitate dureaza pana la 5 – 7 zile de la debutul simptomelor, insa poate depasi o saptamana in cazul anumitor persoane, in special copii mici (pana in 5 ani) si persoane cu un sistem imunitar slabit.

Gripa se caracterizeaza prin debutul brusc al semnelor si simptomelor, precum febra, mialgie, cefalee, stare generala de rau, tuse neproductiva, dureri in gat si rinita. In randul copiilor, gripa este adesea asociata cu otita medie, greata si varsaturi.
De obicei, gripa trece dupa 3-7 zile de la debutul simtomelor, insa tusea si starea generala de rau pot persista chiar mai mult de 2 saptamani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *