In diabet este implicata si reglarea ceasului biologic, arata un studiu derulat recent de cercetatori francezi si britanici. Astfel, s-a stabilit ca o gena care joaca un rol esential in reglarea ceasului biologic este implicata in forma cel mai des intalnita a bolii, scrie Le Point.
Se stie de cativa ani ca un somn nepotrivit creste riscul de a deveni diabetic, insa nu se stia de ce. O echipa condusa de cercetatori din Lille (Franta) a descoperit rolul unei gene care sincronizeaza ceasul biologic in cel mai raspandit diabet, cel de tip 2 (90% din cazuri). Cercetarile, ale caror rezultate au fost publicate duminica in revista de specialitate Nature Genetics, ar putea duce la crearea de noi medicamente pentru tratarea sau prevenirea acestei boli metabolice, arata oamenii de stiinta.
Ei s-au ocupat de receptorul unui hormon numit melatonina, produs de o mica glanda a creierului (epifiza) atunci cand lumina scade. Melatonina, numita si hormonul noptii, joaca rolul de ‘paznic’ al ceasului biologic, pe care-l sincronizeaza cu caderea noptii, explica un membru al echipei de cercetatori, profesorul Philippe Froguel.
Cercetatorii au secventiat gena MT2, care comanda sinteza acestui receptor, de la 7.600 de diabetici si persoane care nu au boala si au gasit 40 de mutatii rare care modifica structura proteica a receptorului melatoninei, ce se gaseste in pancreas si creier. Printre aceste mutatii, 14 fac ca acest receptor sa fie inoperant.
Purtatorii acestor mutatii care-i fac insensibili la melatonina risca sa dezvolte un diabet de aproape sapte ori mai mult decat ceilalti, adauga pr Froguel. El apreciaza totusi ca proportia diabeticilor de tip 2 in care este implicata ‘acesta disfunctie genetica’ este de doar 1-2%. ‘Ea nu explica toate cazurile’, adauga cercetatorul, evocand diversitatea de cauze ale diabetului.
Diabetul de tip 2 afecteaza peste 300 de milioane de persoane din lumea intreaga, aceasta cifra urmand sa se dubleze in anii viitori din cauza cresterii numarului de obezi si a modului de viata sedentar, alaturi de o alimentatie prea bogata in grasimi si glucide. Si anumiti factori genetici pot favoriza aparitia bolii.
Sursa: Agerpres