![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Castanele vor fi foarte putine anul acesta, in depresiunea Baia Mare. Ca urmare a secetei, fructele au fost afectate. Probleme mari au aparut si din cauza insectelor si a altor daunatori, care s-au inmultit peste masura in aceasta vara. Specialistii spun ca amenintarea cea mai mare pentru castani vine insa, in continuare, din partea cancerului de scoarta, care afecteaza mii de arbori din regiune.
Comerciantii prevad, in aceste conditii, preturi mari pentru aceste produse in aceasta toamna iar unii dintre ei au facut comenzi in Italia pentru a se asigura ca vor avea marfa suficienta pentru a le oferi baimarenilor traditionalele castane prajite la sarbatoarea orasului, care va avea loc peste trei saptamani.
Reprezentantii Directiei Fitosanitare spun ca era de asteptat ca productia sa fie extrem de mica pentru ca multe dintre gube sunt seci si nedezvoltate, in loc sa contina fructul intact. „In multe cazuri, gubele pot ramane mici, fructele sunt sistave (nedezvoltate) sau chiar seci. E un fenomen ce duce la diminuarea productiei nu numai in cazul castanului, ci si in cazul nucului si al nuciferelor”, a declarat, pentru eMaramures, consilierul principal in cadrul institutiei, Melania Oltean.
Pe langa castanele nedezvoltate, specialistii fitosanitari au remarcat daunatorii, care si-au gasit un locas potrivit in interiorul fructelor. „In aceasta perioada, putem spune ca a fost favorabila si dezvoltarea daunatorilor principali ai castanului comestibil. Cand se recolteaza fructele gasim acesti daunatori in fructul de castan. Daunatorii au avut toate conditiile de dezvoltare si de mentinere a rezervei biologice de anul trecut, deoarece si seceta din anul trecut inregistrata de la inceputul lunii iunie si care s-a mentinut pana acum a favorizat inmultirea lor in masa”, a mai spus Melnia Oltean.
In privinta cancerului de scoarta, care a distrus paduri intregi de castani din zona Baia Mare, oficialii Unitatii Fitosanitare sustin ca se impun masuri la nivelul intregii regiuni, impreuna cu autoritatile locale si cu proprietarii de castani. Promisiuni in vederea unei ample campanii de vaccinare a copacilor au existat, insa nu s-a reusit o concentrare a fortelor pentru ca boala sa fie combatuta eficient in regiune. Cancerul de scoarta este „mortal” pentru castani, care odata afectati se usca din radacini.
Castanul comestibil creste in foarte putine zone din tara, deoarece arborele prefera zonele unde cad precipitatii importante cantitativ. Pe langa regiunea Baia Mare, se mai regasesc astfel de exemplare in judetul Gorj, la Tismana si in Pestisani.
Sursa: Camelia Tocaci