Vezi VIDEO
Primele zece luni ale anului 2013 au adus o scadere a numarului de casatorii, respectiv o crestere a numarului de divorturi, in Maramures. Specialistii in sociologie arata ca aceasta tendinta este cauzata atat de modelele promovate la nivel national, cat si de fenomenul migratiei, care a dus la intemeierea tot mai tarzie a familiilor sau, in unele cazuri, chiar la destramarea acestora.
Tot mai putine cupluri aleg sa se casatoreasca in ziua de astazi. Fenomenul este unul generalizat la nivel national si este intalnit in special in marile orase. Pe de alta parte, din ce in ce mai multe cupluri renunta la viata de familie si aleg sa se desparta la primele probleme intalnite in viata traita in doi. Datele statistice confirma acest fenomen si la nivelul judetului Maramures.
„Nuptialitatea a scazut de la 6.6 la 6.5 casatorii la 1.000 de locuitori, iar divortialitatea a crescut de la 1.4 la 1.46. Practic, rata divortialitatii este intr-o limita in care oscileaza, deci intr-o perioada este mai mare, intr-alta este mai mica”, a indicat directorul Directiei Judetene de Statistica Maramures, Vasile Pop.
Statisticile realizate de sociologi sunt ingrijoratoare si arata faptul ca tinerii prefera coabitarea in detrimentul casatoriei, ajungand astfel sa nu se mai casatoreasca sau sa se casatoreasca tarziu si astfel, sa aiba copii la varste inaintate. In urma cercetarilor, sociologii au identificat principala cauza a cresterii numarului de divorturi, respectiv a scaderii numarului de casatorii, ca fiind migratia.
„Dupa anii ’90, fenomenul migratiei a avut o amploare deosebita in tara noastra si este una dintre cauzele despre care noi vorbim aici, pentru ca multi merg sa isi castige existenta in strainatate. Merg de tineri si, datorita problemelor si datorita locului de munca, nu se mai casatoresc sau se casatoresc la o varsta mai inaintata. De asemenea, o problema mai grava este cand unul din cei doi soti merge in strainatate sa munceasca, ceea ce in timp, datorita problemelor care intervin intre ei, se rupe ceva in familie si ajung la divorturi”, a indicat sociologul Marius Nechita.
O alta cauza identificata in urma cercetarilor este aceea a simplificarii procedurilor de divort, care incurajeaza acest demers. Astfel, la cea mai mica problema intalnita, cuplurile casatorite renunta la viata de familie si aleg sa divorteze. Totodata, modelele negative promovate in societate ii determina pe tineri sa nu isi mai asume angajamentul si astfel, sa duca la degradarea conceptului de familie.
Sursa: Gabriela Kuhajda