Actualitate Administratie

Cartierele orașului – parcări, salubrizare–deszăpezire, zone verzi – prioritate pentru primarul Cătălin Cherecheș în anul 2019

Raportat la faptul că situația meteorologică din ultimele zile a generat diverse tipuri de comentarii, respectiv foarte multă muncă din partea autorității locale și a societății care se ocupă de salubrizare și deszăpezire, primarul Cătălin Cherecheș a solicitat Poliției Locale să nu procedeze la sancționarea celor care nu respectă regulile de civilizație și obligațiile pe care le avem ca și cetățeni ai Municipiului Baia Mare vis a vis de domeniul public care este afectat, respectiv trotuarele din fața magazinelor, din fața firmelor, trotuarele din fața caselor, zone de acces la blocuri. De astăzi, însă, reprezentanții Poliției Locale, în întreaga ei structură, respectiv Disciplina în Construcții, Corp Control Comercial, Corp Control Mediu trebuie să procedeze la sancționarea tuturor celor care nu au înțeles că trotuarele din fața sediilor lor trebuie salubrizate, deszăpezite de către aceștia. A fost unul dintre subiectele atinse de Cătălin Cherecheș la prima conferință de presă susținută în anul 2019, chiar dacă primarul ar fi dorit să vorbească despre proiectele importante și vitale ale orașului nostru.

Mai mult, băimărenii care dețin case de locuit cu acces la trotuare, au suprafețele de teren, curțile în vecinătatea arterelor circulate de pietoni, au obligația, la fel, în fața imobilelor, să își curețe căile de acces. În aproximativ 80% din situații nu s-a întâmplat acest lucru. Dar au fost și excepții.

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare: “Îi felicit și le mulțumesc băimărenilor care au înțeles care le sunt obligațiile de cetățeni ai municipiului Baia Mare, oameni gospodari și oameni civilizaţi care au procedat la deszăpezirea trotuarelor din fața caselor lor. Mai mult decât atât, la blocuri, curățarea acceselor spre intrările în scări se realizează de către proprietari, indiferent că sunt constituiți în asociații de proprietari sau nu. Bineînțeles, văzând această lipsă de organizare a celor care au proprietăți în blocuri vom face, prin Consiliul Local, o hotărâre prin care să generăm obligativitatea de constituire într-o asociație de proprietari a celor care dețin apartamente în blocurile din municipiul Baia Mare.
În altă ordine de idei, am încă o chestiune legată de logică, civilizație și bun simț, și aici mă refer la cei care înțeleg să își curețe mașinile, aruncând zăpada în mijlocul drumului. Dacă cineva poate explica cum poți să menții o stradă de mici dimensiuni deszăpezită atâta vreme cât astăzi la ora 8.00, cinci șoferi își curăță mașina și aruncă zăpada în mijlocul drumului, la ora 10.00 alți cinci, la ora 12.00 alți cinci și la ora 4.00 alți cinci, atunci înseamnă că o să luăm un Premiu Nobel pentru invenție despre cum să facem deszăpezire instantanee.
Altă chestiune care consider ca ar trebui sa fie foarte clar înțeleasă este aceea a modului în care îți parchezi mașina. Vă dau un simplu exemplu de la noi din cartier, strada Rozelor și strada Barbu Delavrancea. În aceste condiții este foarte greu pentru un utilaj să curețe partea carosabilă și parcarea.”

La parcările de pe bulevarde va fi blocat accesul pentru curățarea zăpezii

Parcările de pe bulevarde vor fi eliberate în mod succesiv începând din această dimineață pe următoarea formulă: B-dul București de la intersecția cu str. Culturii până la intersecția cu b-dul Unirii, respectiv b-dul Unirii de la intersecția cu strada G. Coșbuc până la intersecția cu b-dul București, inclusiv parcarea de la Banca Transilvania de vis-a-vis de McDonalds, respectiv parcările de pe b-dul Traian de la intersecția b-dul Unirii cu str. Transilvaniei și cele două parcări de la Buclă vor fi eliberate, se va interzice parcarea astăzi. Astfel, toate aceste parcări vor fi eliberate de zăpadă și curățate corespunzător, urmând ca următoarele tronsoane să fie eliberate în mod similar, succesiv, în zilele de joi, vineri și sâmbătă astfel încât parcările de pe bulevarde sa fie perfect curățate și la următoarea cădere de zăpadă să fie măcar loc unde să degreveze arterele de circulație de cantitățile mai mari de zăpadă.

“Vreau să vă menționez faptul că Municipiul Baia Mare funcționează cu un anumit buget, resursele fiind întotdeauna limitate. Dacă vrem să dăm toți banii pe deszăpezire putem să facem și acest lucru. Dacă, însă, avem dorința ca la 2 noaptea bulevardele să fie negre și să nu înțelegem că a arunca material antiderapant și după aceea și să dai cu lama înseamnă să arunci banii pe fereastră, înseamnă doar o rea voință sau o lipsă de înțelegere sau de pricepere. Bineînțeles că toate chestiunile acestea țin de înțelegere, răbdare și de bun simț. Prioritatea în acest moment, având în vedere că toate tronsoanele de drumuri principale din municipiu sunt deszăpezite, prioritatea este legată de străzile mici, respectiv străzile din cartiere, și aici avem o problemă cu curțile de blocuri” a precizat Cătălin Cherecheș.

Referitor la modul în care s-a desfășurat deszăpezirea în municipiu, prin cei pe care societățile care au contract, primarul Cherecheș a spus că raportat la modul de acțiune, cantitatea și intensitatea ninsorii este mulțumit de modul în care s-a acționat. Pe nemulțumiți, Cătălin Cherecheș i-a îndemnat să meargă în alte orașe sau în alte zone unde a nins aproximativ la fel. Sau, de exemplu, să meargă în Germania, să vadă cum se deszăpezește acolo, în Austria sau în Franța pentru a constata că Baia Mare este un model de eficiență din acest punct de vedere.
În altă ordine de idei, un alt subiect important susținut de primarul băimărean a fost legat de garaje și parcări.

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare: „În continuare îmi mențin punctul de vedere că, foarte multe dintre terenurile municipiului, terenuri care pot fi folosite în mod util de către toți cetățenii și nu doar de către unii, pot fi utilizate prin demolarea garajelor. Această acțiune se va face începând cu 1 mai, însemnând ca până în 15 aprilie să avem o evidență foarte clară a garajelor care sunt legale, care sunt ilegale, care au plăcuțe de evidență galbene false și care nu, care depășesc suprafața de teren și care nu depășesc suprafața de teren, care s-au conformat contractelor pe care le avem, unde scrie foarte clar că garajele trebuie să fie cu zugrăveală albă și ușile trebuie să fie gri. Pe de altă parte, bineînțeles, ne vom raporta și la proiectele de dezvoltare pe care le avem în cartierele orașului. Să nu uităm că astfel am tripla numărul locurilor de parcare dacă am organiza corect aceste curți de blocuri unde există garaje. Nu mă refer la garajele făcute în anumite zone, cu bun gust, cu respectarea tuturor condițiilor de către unii cetățeni. Mă refer la garaje unde din perspectivă arhitectonică, urbanistică și estetică, lucrurile sunt scăpate de sub control de prin anii ’90. Așadar, eu consider că lucrurile acestea trebuie tranșate, îmi asum și administrativ și politic acest proiect, îmi asum inclusiv supărarea unor oameni care în momentul în care nu vor avea garaje, va fi probabil un disconfort că nu vor avea, în primul moment, loc unde să-și pună lucrurile pe care le-au adunat, cu rost sau fără rost mulți ani la rând. În altă perspectivă, după 15 aprilie, după ce avem această evidență, vom proceda la menționarea de către municipiu a zonelor unde se va proceda la reabilitarea curților de blocuri prin demolarea garajelor și amenajarea de parcări și locuri de joacă, zone verzi, după niște proiecte aprobate de către Consiliul Local. Bineînțeles că cei care au garaje vor fi într-un mod corect despăgubiți acolo unde este cazul și garajele sunt legal construite. Pe de altă parte, știm foarte clar că unor astfel de oameni, care de bună voie înțeleg care este necesitatea dezvoltării acestui oraș din perspectiva infrastructurii, nu avem nimic împotrivă să le punem la dispoziție un loc de parcare sau două locuri de parcare, în mod gratuit, o bună perioadă de timp”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *