Afaceri - Economic

Carburanții s-au scumpit cu 12% de la începutul anului. Benzina este mai ieftină în Ungaria, dar motorina este mai ieftină la noi

Carburanții s-au scumpit cu aproximativ 12% de la începutul anului, iar prețul urmează să mai crească, după ce barilul de petrol a ajuns la 80 de dolari, arată o analiză Libertatea. Sortimentele superioare au trecut deja de 6 lei pe litru.

Benzina se vindea cu 5,814 lei pe litru, în medie, în țara noastră, potrivit datelor Comisiei Europene la raportarea din 17 septembrie.

Spre comparație, la începutul anului prețul mediu era de 5,165 lei pe litru, astfel că scumpirea este de 12,57%, potrivit calculelor Libertatea.

În cazul motorinei, prețul mediu din țara noastră era de 5,903 lei pe litru la ultima raportare, în urcare cu 11,97% față de nivelul de 5,272 lei din ianuarie.

Mai mult, sortimentele superioare se vând deja la peste 6 lei pe fiecare litru cumpărat.

Benzina este mai ieftină în Ungaria, dar motorina este mai ieftină la noi. Singurele state din zonă cu prețuri mai mari decât țara noastră sunt Cehia, Slovacia și Grecia.

Calculând în euro, în țara noastră un litru de benzină se vinde acum cu 1,252 euro, în vreme ce combustibilul diesel este 1,271 euro.

La sud de Dunăre, în Bulgaria, benzina costă echivalentul a 1,146 euro, iar motorina este 1,138 euro.

Prețuri mai mici se regăsesc și în Polonia, stat în care benzina costă 1,192 euro pe litru, iar motorina este 1,173 euro pe aceeași cantitate.

În fine, în Ungaria, litrul de benzină se vinde în medie cu 1,238 euro, sub nivelul din România. Motorina este, însă, puțin mai scumpă: 1,283 euro pe litru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *