Religie

Când începe și cât ține Postul Paștelui în 2019

Postul Paştelui în 2019 începe luni 4 martie şi se încheie dimineaţa zilei de duminică 28 aprilie, după Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Luni 25 martie, de Bunavestire şi Duminică 21 aprile, de Florii, este dezlegare la peşte.

Ce trebuie să facem în Postul Paştelui

  • Biserica ne cheamă să ne nevoim, sfântul Petru ne învaţă că avem trei mari vrăjmaşi: Poftele Trupului, lumea cu tentaţiile ei şi Satana care “ca un leu răcnind umblă căutând pe cine să înghită” (I Petru 5, 8), iar postul este prima armă pe care o avem la îndemână.
  • A a doua armă este rugăciunea, în biserică şi în afară, dimineaţa şi seara, înainte şi după masă, înainte de drum, sau pe drum, în maşină sau în avion, e bine să ne rugăm, mai ales în postul paştelui ar trebui să zăbovim un pic mai mult la gândul către Dumnezeu.
  • A treia armă este milostenia. Nu cere nimeni să dai tot ce câştigi aşa cum făceau cu apostolii, nici jumătate cum ne sfătuieşte Ioan Înaintemergătorul Domnului, dar dă măcar 10 la sută aşa cum făceau evreii. Ai adunat 100, dă 10 săracului.
  • A patra armă este cea mai grea este iertarea duşmanului. Rugăciunea “Tatăl nostru” spune şi ne iartă nouă greşelile noastre precum şi noi iertăm vrăjmaşilor noştri. Aşadar ierţi, vei fi iertat. Nu ierţi, nu vei obţine nici tu clemenţa lui Dumnezeu. Sfântul Cosma Etolianul ne învaţă că este “vai de cel care moare înainte de a se împăca cu duşmanul său! Mii de preoţi şi mii de episcopi să le citească rugăciuni la mormânt! Nu se iartă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *