Vezi VIDEO
Vezi VIDEO
Vino alaturi de noi in lupta impotriva celor care vor sa ne CIANUREZE! Voteaza la sondajul de pe site pana in data de 15 septembrie 2013 si lasa-ne si un comentariu! Iti pasa de orasul nostru? De sanatatea si siguranta ta si a copiilor tai? Te asteptam sa vii in ajutorul nostru!
Cianura, substanta chimica cunoscuta ca OTRAVA. Cianura, extrem de TOXICA. Compusul cel mai periculos dintre cinauri? Acidul cianhidric. Ingestia unei cantitati foarte mici sau expunerea intr-o atmosfera ce contine 270 de parti per milion de cianura poate duce in cateva minute la MOARTE. Au trecut 13 ani de la accidentul ecologic de la iazul Aurul. In anul 2000 intregul mapamond vuia despre scurgerile de steril si cianuri din Baia Mare, Maramures, Romania. Accidentul ecologic, cu impact transfrontalier, prezentat ca unul dintre cele mai grave incidente de mediu din Europa in ultimii 50 de ani, ne-a stirbit imaginea pentru multi ani de acum inainte.
Ce s-a intamplat in anul 2000?
In 30 ianuarie 2000: Scurgerea de cianuri s-a produs la iazul Bozanta, al societatii Aurul, in cursul diminetii cand, intr-un perete al digului, a aparut o bresa de cativa metri.
1 februarie 2000: Valul de cianura a ajuns la granita romano-ungara. Autoritatile de la Budapesta au reclamat mortalitate piscicola in raul Tisa.
5 februarie 2000: Cianura a fost gasita in teste efectuate in Tiszalok.
9 februarie 2000: Valul de steril si cianura a ajuns la Szolnok.
11 februarie 2000: Valul a trecut granita ungaro-iugoslava.
13 februarie 2000: Valul de cianura a ajuns la Belgrad in Iugoslavia.
15 februarie 2000: Valul de cianura a ajuns la Drobeta.
17 februarie 2000: Cianura a aparut in teste la Portile de Fier.
25 -28 februarie 2000: Valul de cianura a ajuns in Delta Dunarii.
In urma, CIANURA a lasat peste tot prapad. Miros de MOARTE. Baia Mare – orasul de unde VALUL UCIGAS de cianura a pornit, omorand totul in cale. Baia Mare – oras poluat, oras cianurat. Baia Mare un oras stigmatizat pentru eternitate. Au trecut de atunci 13 ani, in care Baia Mare a facut demersuri de a-si recastiga credibilitatea in fata lumii. Baia Mare va fi capitala verde a Romaniei. Baia Mare este oras curat. Baia Mare NU mai este orasul poluat de altadata.
La inceputul anului 2013, la exact 13 ani de la accidentul ecologic de la Aurul, fondul privat Fribourg Investments, controlat de fostul premier al Republicii Moldova, omul de afaceri Ion Sturza, a cumparat 49 % din capitalul social al companiei miniere „Romaltyn Limited”, care detine uzina de exploatare minera din Baia Mare, oprita in urma poluarii cu cianuri din anul 2000. Iar Romaltynul de azi este fosta uzina Aurul, de acum 13 ani, de la accidentul ecologic petrecut in Baia Mare.
Intentia lui Sturza si a celorlalti actionari? Reluarea activitatilor de retratare a sterilului minier, recuperarea metalelor neferoase, aur si argint, prin metoda CIANURARII. Prin aceasta masura, Baia Mare si comunitatea baimareana ar fi expusa unor noi riscuri care ar atenta la sanatatea si la siguranta cetatenilor, la respectarea normelor de mediu si la integritatea renumelui orasului nostru, judetului Maramures si Romaniei.
Ei nu sunt baimareni! Nu ne pot da nicio garantie prin care sa ne asigure ca nu ne expun riscurilor mortale! Interesele lor se invart in jurul zecilor de milioane de euro! Noi suntem baimareni! Si nu vrem cianura, nu vrem poluare!
O campanie eMaramures pentru Baia Mare – oras verde, curat si nepoluat.
Sursa: eMM.ro