Doua produse preparate de oierii din zona de munte a judetului Bistrita-Nasaud, „branza in barbanta” si „laptele acru”, au fost atestate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), acestea fiind suta la suta ecologice. Presedintele Asociatiei Crescatorilor Montani de Ovine Dealul Negru, Vasile Turculet, a declarat ca „branza in barbanta” se produce la stanele din Muntii Rodnei, iar „laptele acru” este specific Somesului Superior.
„Barbanta este un vas din doage, de forma unui butoias, folosit pentru pastrarea diferitelor produse cum ar fi laptele sau branza. Cercurile acestui vas sunt tot din lemn, iar branza sta in barbanta aceea si are un gust deosebit. Asa se pastreza la stanele din judetul nostru”, a aratat Turculet. El a spus ca al doilea produs traditional atestat de ciobanii din judet este „laptele acru”. Acesta este facut din lapte de oaie care se fierbe, apoi este lasat sa se raceasca peste care se toarna alt lapte proaspat. Dupa circa o zi, primeste consistenta smantanii.
Vasile Turculet a afirmat ca ambele produse traditionale au fost prezentate la Seminarul regional mountain TRIP, desfasurat recent, a carui tema a fost „Bucate din Carpati: de la ferma ta pe masa fiecaruia!” si s-au bucurat de un real succes.
Cele doua produse pot fi cumparate doar prin comanda, ciobanii neavand o piata de desfacere consacrata.
Sursa: Mediafax