Actualitate Sport

Borşenii au bătut palma cu polonezii. Ce proiect comun pregătesc – FOTO

La invitația Federației Poloneze de Schi, cu ocazia desfășurării etapei mondiale de Sărituri cu schiurile împreună cu secretarul de stat din Ministerul Turismului, Bogdan Tomoioagă, Ion Sorin Timiş, primarul oraşului Borşa din Maramureş a vizitat timp de 4 zile regiunea Zakopane.

Reprezentanții federației au pregătit un program special cu vizite la diverse obiective sportive și turistice și întâlniri cu specialiști în construirea de arene sportive pentru practicarea sporturilor de iarnă.

“Am stat de vorbă cu mai mulţi oficiali din domeniul sportului. Dawid Szeliga, fost sportiv de performanță și vicecampion al Poloniei la schi fond în concursul de sprint individual, în prezent construiește lângă Zakopane o arenă de schi fond privată, proiectul de suflet al lui având un nume foarte sugestiv: “Pe urmele olimpicilor”. De la el am primit invitația de a duce în Zakopane 15 copii și 5 antrenori pentru a fi inițiați în acest sport, ski fond. Prima deplasare se va face în iulie 2019, urmând să testăm pista de schi fond și pe zapadă în ianuarie 2020. Patryk Chudoba – Instructor de schi fond, absolvent al Școlii Sportive din Zakopane, fost reprezentant al echipei naționale de tineret a Poloniei în schi fond și medaliat al campionatului polonez. Este un specialist în recrutarea copiilor cu înclinații în acest sport, schi fond, având cunoștințe metodice extinse despre tehnicile clasic și de patinaj. A început practicarea acestui sport de la vârsta de 5 ani și își dorește ca acest sport să fie practicat de cât mai mulți copii. El îi va însoți și antrena pe cei 15 copii din Borșa care vor face primii pași în practicarea schi fond-ului în Polonia, în vara lui 2019 și apoi în ianuarie 2020″, a declarat Ion Sorin Timiş, primarul oraşului Borşa.

navigate_before
navigate_next

Mai mulţi sportivi şi fosti sportivi polonezi cu performanţe notabile în schi vor ajunge în primăvara acestui an la Borşa pentru a pune la punct şi alte detalii ale proiectului comun.

“Krzysztof Horecki – este inspector al Federației Internaționale de Schi. El a inspectat și omologat toate pârtiile de schi alpin și schi fond din Polonia și câteva sute de pârtii din toată lumea. Este creatorul domeniului schiabil Kotelnika Bialczanska din Bialka Tatrzanska, lângă Zakopane, cu 36 km de pârtii de ski și 18 instalații de transport pe cablu, desfășurat pe 80 ha. Este proiectant de pârtii de schi, arene de schi fond și biatlon, trambuline de sărituri cu schiurile și piste de patinaj pe gheață. L-am invitat la Borșa și a acceptat să vină la noi în luna martie, pentru a vedea zona și pentru a recomanda locul ideal din Borșa pentru construirea arenei de schi fond și biatlon. Zofia Kielpinska – biatlonistă poloneză, fostă componentă de două ori din lotul olimpic polonez. Azi se ocupă de organizarea de evenimente sportive, în special evenimente sportive la care participă mii de copii. Aceste evenimente sunt evenimente caritabile sponsorizate de mari producatori de echipament sportiv. În discuțiile purtate cu ea am aflat cât de importante sunt aceste evenimente și cum pot fi descoperiți campionii sportivi de mâine prin acestea. Totodată ne-a prezentat câteva concepte de arene sportive pentru practicarea sporturilor de iarnă, și cât de importantă este originalitatea. A făcut și promisiunea că în primăvară va veni la Borșa și împreună vom organiza câteva evenimente sportive și culturale atât în Borșa cât și în Zakopane. Bogdan Zwijacz – fost sportiv polonez săritor cu schiurile la trambulină, care în 1983 a stabilit recordul trambulinei de la Borșa de 113 m, record corectat de Florin Spulber în 1999, 118 m. A fost încântat că borșenii își aduc aminte de el deși au trecut peste 35 de ani de atunci. L-am invitat la Borșa pentru un sejur de câteva zile și, cu lacrimi în ochi privind pozele de la ultimul concurs de sărituri cu schiurile de la Borșa, a acceptat invitația”, a mai spus Timiş.

Regiunea Zakopane – este un lanț de stațiuni turistice de 4 anotimpuri, dar specializată în practicarea sporturilor de iarnă atât pentru agrement, dar mai ales pentru pregătirea sportivilor de performanță. Trambulinele, pista de schi fond, arena de biatlon, pista de patinaj viteză și centrul olimpic de pregătire a sportivilor, alături de cei peste 60 de km de pârtii de schi sunt locul ideal pentru petrecerea unui concediu de vis. Asigură peste 100.000 de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni și cabane. Concursurile sportive, cum ar fi etapa de cupă mondială la sărituri cu schiurile, atrage 60.000 de spectatori în arena sportivă. Totul este construit în stil arhitectural tradițional polonez, clădiri frumoase din piatră și lemn, locuri de agrement, aqua park cu apă termală, restaurante cu meniuri tradiționale și sute de magazine care vând suveniruri și articole sportive.

“După această vizită pot spune că am învățat multe, atât cu privire la organizarea unor competiții sportive, cât și cum putem construi la Borșa o adevărată stațiune turistică pentru practicarea sporturilor de iarnă. Concret, în urma acestei experiențe și a contactelor cu oamenii de specialitate amintiți, vom începe să dezvoltăm o relație interregională pentru pregătirea copiilor și tinerilor pentru sporturile de iarnă și să dezvoltăm clubul sportiv al orașului, astfel ca începând de anul acesta să organizăm tabere sportive pentru copii și viitori antrenori în Zakopane și la Borșa”, a concluzionat Ion Sorin Timiş, primarul de Borşa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *